Aceasta firma care presteaza servicii de administrare este practic administratorul asociatiei. Conform legii 230/2007 art. 34(2), asociatia poate angaja administrator persoana fizica atestata sau incheia contracte cu persoane juridice specializate si atestate...
Conform art. 43 din HG 1588/2007, repartizarea cheltuielilor de administrarea se face pe cota parte indiviza de proprietate. Asa prevede legea si asa trebuie aplicata. Nicaieri in legislatie nu se prevede ca repartizarea cheltuielilor de administrare se face pe numar de apartamente.
Cu tot respectul pentru @elga50, trebuie sa constatam ca HG 1588/2007 trateaza reparizarea cheltuielilor pe 7 sectiuni distincte. In ultima sectiune, a 7-a intitulata "Repartizarea cheltuielilor de altă natură" chiar in primul articol al acesteia se precizeaza:
Art. 53. - Cheltuielile de altă natură reprezintă cheltuielile efectuate pentru plata unor servicii care nu pot fi repartizate după criteriile prevăzute la art. 47 lit. a)-c) din Legea nr. 230/2007.
Ori la art. 47 lit c din L 230/2007 sunt prevazute
c) cheltuieli pe cota-parte indiviză, în funcţie de suprafaţa utilă a proprietăţii individuale;
Iar acestea sunt tratate pe larg in HG 1588/2007 in sectiunea a 4-a unde in primul articol (art. 43) se precizeaza:
Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate, în funcţie de suprafaţa utilă a apartamentelor şi a spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, reprezintă cheltuielile efectuate pentru administrare....
Asadar nu putem repartiza cheltuielile de administrare decat asa cum prevede legislatia clar, adica pe cota parte indiviza.
In legatura cu contractul, acesta este gresit intocmit. Am avut nevoie de administrator si-am dat anunt. Au venit multi printre care si firme de administrare. Una avea in palmares mai multe asociatii, mai multi oameni angajati, program informatic de contabilitate pentru asociatii... Erau tari! Au prezentat intr-o mapa model de contract si model de liste de plata. Uitandu-ma scurt pe listele de plata am vazut o coloana separata cu "cheltuieli de administrare" si-am constatat ca acestea erau repartizate egal tuturor apartamentelor si spatiilor comerciale chiar daca o garsoniera avea 20 m.p., un apartament cu 5 camere 100 m.p iar un spatiu comercial 350 m.p. Citind rapid si contractul am constatat ca si-acolo era prevazut tariful pe numar de apartamente. Mai aveau pe lista si alte asemenea greseli. Am incercat sa arat ca nu respecta legea... dar nu prea au inteles si nu aveam de gand sa tin cursuri cu ei.
Au insistat cu telefoane cateva luni sa inchei contractul cu ei dar nu am facut-o. Mi-am zis ca mai bine angajez un incepator care sa nu stie nimic si-l invat tot decat pe cineva care are experienta cu greseli greu de indreptat.