avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 907 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... alimentatia de protectie
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

alimentatia de protectie

alimentatia de protectie este diminuata atunci cand participi la cursuri de specialitate, esti in concediu de odihna sau madical? Dar in mod deosebit pe durata cursurilor de specialitate la care ai fost trimis de angajator.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:39, 8 August 2014
Modul de acordare a alimentatiei de protectie este reglementata de Legea securitatii si sanatatii in munca 319/2006, art. 14, care prevede ca acestea se acorda in mod obligatoriu si gratuit de catre angajatori persoanelor care lucreaza in conditii de munca ce impun acest lucru si se stabileste prin contractul colectiv de munca si/sau contractul individual de munca.


"Art. 14. - Alimentatia de protectie se acorda in mod obligatoriu si gratuit de catre angajatori persoanelor care lucreaza in conditii de munca ce impun acest lucru si se stabileste prin contractul colectiv de munca si/sau contractul individual de munca. "



multumesc frumos! Dar tot nu am inteles daca pe perioada cursurilor la care angajatul este trimis de angajator pentru necesitatile lui, beneficiaza sau nu de alimentatie de protectie. In contractul individual de munca scrie foarte clar "alimentatie de protectie in valoare de ..... lei pe luna" si nu mai exista alta clauza care sa se refere la perioade de neplata a cestui drept.
Legea il obliga pe angajator sa va dea alimentatie de protectie atata timp cat lucrati in conditii care impun acest lucru. Banuiesc ca pe timpul cursurilor nu va desfasurati activitatea intr-un mediu toxic. Deci, conform legii, angajatorul nu este obligat, dar, daca in CIM se prevede ca s-a angajat sa va dea alimentatie de protectie, atunci trebuie sa va dea.
Mentionati, citez: "In contractul individual de munca scrie foarte clar ..alimentatie de protectie in valoare de ..... lei pe luna" si nu mai exista alta clauza care sa se refere la perioade de neplata a cestui drept."
Inteleg ca in contractul colectiv de munca sunt prevazute sume lunare de bani. Daca primiti bani si nu sortimente de alimente pentru protectie (dupa caz - lapte, vitamine, alte intaritoare de efort, etc.), nu este in regula, deoarece alimentatia de protectie se acorda pentru prevenirea imbolnavirilor profesionale. Dandu-se bani nu mai exista controlul asupra efortului depus. Medicul specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale ar putea/ ar avea obligatia profesionala, sa se sesizeze si sa atraga atentia angajatorului.
In cazul inregistrarii de boli profesionale, iar la cercetare de catre Directia sanitara se constata ca nu se acorda, faptic, sortimentele necesare de alimentatie de protectie, atunci, inclusiv medicul specialist de medicina muncii va avea o problema.
nu a spus nimeni ca primim bani! Am vorbit doar de cim si nu de ccm. In cim, asa dupa cum am mentionat scrie contravaloarea in lei. Nelamurirea mea este daca in cim nu exista alte mentiuni, pe perioada cursurilor, care au si activitati practice ce se desfasoara in zone cu conditii grele si vatamatoare, aceasta alimentatie poate fi intrerupta? Si daca da, ce act normativ prevede acest lucru? Dar pe perioada c.o.? A nu se confunda alimentatia de protectie cu tichetele de masa, acest lucru cred ca il face angajatorul.
Multumesc frumos!

Alte discuții în legătură

Clauze ssm în ccm dorintabirta dorintabirta Bună ziua, Vă rog să mă ajutați în clarificări privind clauzele SSM din Contractul colectiv de Muncă. Există careva specificații legale prin care ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, in ce conditii se acorda antidot angajatilor (lapte), ... Ambra Denisa Ambra Denisa Buna ziua, In ce conditii se acorda antidot angajatilor (lapte), exista legi/hotarari care reglementeaza aceasta obligatie a angajatorului? Situatia ... (vezi toată discuția)
Personal incadrat in conditii deosebite irina_trusca irina_trusca Buna ziua. M-ar interesa sa stiu daca personalul care lucreaza la sudare (sudorii) si personalul care lucreaza la vopsirea electrostatica (care include ... (vezi toată discuția)