avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 764 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Personal incadrat in conditii deosebite
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Personal incadrat in conditii deosebite

Buna ziua.

M-ar interesa sa stiu daca personalul care lucreaza la sudare (sudorii) si personalul care lucreaza la vopsirea electrostatica (care include degreso-fosfatarea pieselor) se poate incadra la conditii deosebite si i se poate acorda antidot (lapte).
Daca da, m-ar interesa sa stiu si cadrul legislativ aplicabil.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 12:37, 3 Aprilie 2016
Pentru a putea fi incadrat in conditii deosebite, firma trebuie sa intocmeasca documentatia mentionata in HG nr. 1014/ 2015, sa obtina avizul ITM/ Inspectia muncii pentru locurile de munca/ posturile de lucru/ activitati si sa nominalizeze prin decizie interna lucratorii pe locuri de munca/ posturi de lucru/ activitati.
O conditie esentiala pentru a putea intocmi legal documentatia susmentionata este ca in firma sa existe conditii de munca grele, periculoase, vatamatoare, prin buletine de determinare sa fie evidentiate noxe, la locurile de munca, etc., iar anterior anului 2015 firma sa mai fi detinut avizul ITM/ Inspectia muncii pentru locuri de munca incadrate in conditii deosebite.
Laptele este alimentatie de protectie si se acorda conform prevederilor Legii ssm nr.319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare,
-art.14 Alimentaţia de protecţie se acordă obligatoriu şi gratuit de către angajatori, persoanelor care lucrează în condiţii de muncă ce impun acest lucru şi se stabileşte prin contractul colectiv de muncă şi/ sau contractul individual de muncă.
Prin contractul colectiv de munca incheiat la nivel de firma se mentioneaza intr-o anexa locurile de munca/ posturile de lucru/ activitatile unde se acorda lapte ca antidot/ alimentatie de protectie si se stabilesc cantitatile de lapte acordate/ schimb/ persoana.
Prin decizie interna a angajatorului si prin CIM se nominalizeaza persoanele beneficiare de lapte ca antidot/ alimentatie de protectie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conditii deosebite de munca Monica02 Monica02 Exista vreo lege care sa oblige un patron sa incadreze muncitorii ( calificati sa nu ) la conditii deosebite de munca din pricina materiilor prime toxice cu ... (vezi toată discuția)
Neacordarea conditiilor de munca de catre angajator. Om mare Om mare Buna ziua. Ma numesc Serban Florin din Cernavoda si activez ca POMPIER la Centrala Nucleara din martie 2003 si angajatorul ne-a incadrat pe toti cei 81 de ... (vezi toată discuția)
Grupa 2 soferi vali_50 vali_50 In ce conditii un conducator auto se incadreaza la grupa 2 de munca? (vezi toată discuția)