avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 926 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... conditii deosebite de munca
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

conditii deosebite de munca

Exista vreo lege care sa oblige un patron sa incadreze muncitorii ( calificati sa nu ) la conditii deosebite de munca din pricina materiilor prime toxice cu care lucreaza ? Echipamentul de protectie este minimal si ineficient , ventilatia proasta , multora din ei le-au cazut dintii iar petele din jurul ochilor si maini provenite de la pigmentii cu care lucreaza nu se curata nici la spalat . Este o fabrica de materii prime pentru mase plastice .
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:32, 13 Februarie 2017
Incadrarea in conditii deosebite de munca se poate face numai cu respectarea prevederilor HG nr.1014/ 30.12.2015. Se intocmeste o documentatie (buletine de determinare noxe la locurile de munca/ posturile de lucru, situatia starii de sanatate a lucratorilor conform dosarelor medicale existente la medicul specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale, plan de prevenire si protectie in domeniul ssm cu masuri cu termene si responsabilitati, etc.) care trebuie avizata de catre Inspectia muncii (IM). Pentru a se obtine avizul IM este o prevedere care se refera la existenta locurilor de munca deja incadrate anterior in conditii deosebite de munca.
IM avizeaza locurile de munca/ posturile de lucru/ meseriile daca sunt indeplinite conditiile legale, iar angajatorul nominalizeaza anual, lucratorii, pe locuri de munca/ posturi de lucru/ meserii. In contractul colectiv de munca incheiat la nivel de firma si inregistrat la ITM se trec in anexe - locurile de munca/ posturile de lucru/ meseriile care beneficiaza de conditii deosebite de munca. In contractele individuale de munca semnate intre angajator si salariat se mentioneaza daca salariatul beneficiaza de conditii deosebite de munca.
In mod normal, la nivelul firmei ar trebui sa existe sindicat, sa fie nominalizati de catre angajator, prin decizie interna, lucratori desemnati cu activitate de prevenire si protectie si Comitet de securitate si sanatate in munca (CSSM) conform prevederilor Legii ssm nr.319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare si ale HG nr.1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare. Fiecare din cei nominalizati au atributii legate de echipamentul individual de protectie, ventilatie, conditii de munca periculoase, vatamatoare, etc.
Referitor la conditiile de munca existente puteti sesiza in scris, cu nr. de inregistrare/ data, medicul specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale, Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM), Directia judeteana de sanatate publica (DJSP).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clauze ssm în ccm dorintabirta dorintabirta Bună ziua, Vă rog să mă ajutați în clarificări privind clauzele SSM din Contractul colectiv de Muncă. Există careva specificații legale prin care ... (vezi toată discuția)
Obligarea de a purta ochelari de protectie Azerah Azerah Intr-o multinationala ne obliga pe toti sa purtam ochelari de protectie chiar si cand lucram la claculator sau la posturi care nu sunt riscuri . Adica in toata ... (vezi toată discuția)
Obligatii salariat - responsabil ssm ? oanaportar oanaportar HG nr.355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare, privind supravegherea starii de sanatate a lucratorilor mentioneaza: -art.29 al.(2) Serviciul de ... (vezi toată discuția)