avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1153 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Obligarea de a purta ochelari de protectie
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Obligarea de a purta ochelari de protectie

Intr-o multinationala ne obliga pe toti sa purtam ochelari de protectie chiar si cand lucram la claculator sau la posturi care nu sunt riscuri . Adica in toata fabrica. Lentila este curbata si te doare capul de la refelexii. Daca incerci sa obiectezi ceva esti amenintat cu concedierea.
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Decembrie 2018
POPA GHEORGHE, Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 11:36, 22 Decembrie 2018
~ Conținut șters la cerere ~
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Purtarea ochelarilor de protectie este obligatorie in conditiile in care in urma identificarii si evaluarii riscurilor profesionale de catre angajator la locurile de munca/ posturile de lucru/ meseriile practicate s-a stabilit prin planul de prevenire si protectie al firmei ca masura obligatorie - purtarea acestui echipament de protectie de catre toti lucratorii in timpul exercitarii activitatii. Greu de crezut ca intr-o firma unde lucratorilor li se dau ochelari de protectie ca EIP exista locuri de munca fara riscuri de afectare a vederii, indiferent de individ.
"Nemultumirile" lucratorilor fata de purtarea acestui echipament individual de protectie nu pot avea sustinere legala, decat in conditiile in care acest tip de EIP nu este potrivit ales. In acest caz lucratorii solicita angajatorului prin responsabilul ssm si medicul specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale sa inlocuiasca modelul de ochelari de protectie.
ITM si cu atat mai putin Comisia de BP de la Colentina nu au competente in a stabili tipul de EIP purtat de lucratori, in conditiile in care acest tip de echipament este autorizat la punerea in comert de catre Ministerul muncii/ Inspectia muncii, detine declaratie de conformitate si certificat de calitate. De regula, la alegerea acestui tip de EIP, reprezentantii ssm ai SIPP/ SEPP se consulta cu medicul specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale.
Prin ochelari de protectie trebuie sa se inteleaga nu neaparat si de vedere. Genul de ochelari de protectie care se poarta in toata firma dispun de posibilitate de reglare individuala pentru fata fiecarui lucrator. Lucratorul desemnat cu activitati de prevenire si protectie in cadrul firmei trebuie sa instruiasca lucratorii asupra modului de purtare acest EIP pentru lucratori.
Numai medicul specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale, in urma examinarii medicale a fiecarui lucrator in parte, in baza fisei corespunzatoare din anexa 1 la HG nr. 355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare, privind supravegherea starii de sanatate a lucratorilor, tinand cont de contraindicatiile mentionate in fisa poate stabili ca lucratorul respectiv sa nu poata purta ochelari de protectie, caz in care poate fi obligatorie mentiunea medicului in fisa de aptitudine - "inapt" pentru locul de munca ....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Evaluare riscuri ssm LaurentiuOLTEANU LaurentiuOLTEANU Buna ziua, as dori sa aflu cine reglementeaza\\"cine face evaluarea de riscuri pe linie SSM\\".Multumesc (vezi toată discuția)
Evaluarea riscurilor la locul de munca. ce competente trebuie ... Perdy33 Perdy33 Evaluarea riscurilor la locul de munca. Ce competente trebuie sa aiba persoana care face evaluarea riscurilor la locul de munca si planul de prevenire si ... (vezi toată discuția)
Obligatii salariat - responsabil ssm ? oanaportar oanaportar HG nr.355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare, privind supravegherea starii de sanatate a lucratorilor mentioneaza: -art.29 al.(2) Serviciul de ... (vezi toată discuția)