In ce conditii se acorda antidot angajatilor (lapte), exista legi/hotarari care reglementeaza aceasta obligatie a angajatorului?
Situatia concreta se refera la un grup de pompieri care lucreaza intr-o rafinarie, insa ei nu lucreaza in permanenta in instalatii ci doar efectueaza serviciul de rond, asistente tehnice in caz de nevoie (2-3 ore, dupa caz), participa la exercitii sau interventii reale. In situatiile enumerate, angajatorului trebuie sa le acorde si lor antidot? Mentionez ca rezultatele obtinute in raportul de masurare nu depasesc limitele admise.
Multumesc!
Legea ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-art. 14 Alimentaţia de protecţie se acordă obligatoriu şi gratuit de către angajatori, persoanelor care lucrează în condiţii de muncă ce impun acest lucru şi se stabileşte prin contractul colectiv de muncă şi/ sau contractul individual de muncă.
Alimentatia de protectie trebuie stabilita de catre angajator, dupa evaluarea riscurilor, la propunerea medicului specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale, cu consultarea salariatilor. Sortimentele, cantitatile, periodicitatea, locurile de munca/ posturile de lucru, meseriile pentru care se acorda alimentatia de protectie se specifica in contractual colectiv de munca si/ sau contractul individual de munca, incheiate la nivelul firmei.
Angajatorul trebuie sa evalueze riscurile pentru securitatea si sanatatea lucratorilor, inclusiv la alegerea echipamentelor de munca, a substantelor sau preparatelor chimice utilizate si la amenajarea locurilor de munca.
Determinarea noxelor la locul de munca sunt efectuate de institute si organisme abilitate care pe baza studiilor efectuate, la solicitarea angajatorului, stabilesc daca valorile inregistrate depasesc limitele de expunere acceptate.
Rezultatele acestor studii trebuie puse la dispozitia medicului specialist de medicina muncii care asigura supravegherea medicala a lucratorilor. Functie de valorile inregistrate, medicul va propune masuri igienico-sanitare. Aceste masuri constau, in afara controalelor medicale specifice, si in acordarea alimentatiei de protectie (lapte, apa minerala etc.), cat si a materialelor igienico-sanitare pentru protectia mainilor, picioarelor, fetei etc. (sapun, creme, alifii, dezinfectanti).
Cantitatea si modul de utilizare a acestora sunt stabilite la recomandarea medicului in urma analizarii rezultatelor studiilor efectuate.