In contractul colectiv de munca incheiat la nivel de firma, in anexa privind alimentatia de protectie care se acorda lucratorilor, se nominalizeaza sortimentele reprezentand alimentatia de protectie (acordate in functie de mediul de lucru - toxic, cu temperaturi ridicate, cu temperaturi scazute, etc.), activitatile, locurile de munca/ posturile de lucru, lucratorii (dupa caz) care beneficiaza de alimentatie de protectie.
Acordarea alimentatiei de protectie nu este conditionata de o anume perioada de timp (din cele 8 ore/zi) lucrata in mediul respectiv.
Multumesc.Revin cu cateva precizari.La nivelul institutiei o comisie formata din mai multi membri printre care responsabilul SSM,contabilul sef,responsabilul cu logistica s.a. a intocmit un proces verbal de acordare a alimentatiei de protectie.In procesul verbal s-au stabilit locurile si personalul care beneficiaza de alimentatie .La procesul verbal s-au atasat buletinele cu rezultatul masuratorilor si analizelor bacteriologice efectuate la fiecare loc stipulat in p.v..Toate s-au facut conform legislatiei in vigoare.
Si acum problema aparuta.
Locul pentru care eu beneficiez(beneficiam)de alimentatie de protectie este o anexa a biroului in care eu si un alt coleg ne desfasuram activitatea zilnica.In locul pentru care se acorda alimentatia de protectie putem intra de 3,4.....7 .....15 ori pe zi si exista posibilitatea ca adunat sa se insumeze 3,4 ...6 sau mai multe ore. Unul dintre membrii comisiei de acordare(responsabilul cu logistica) a spus ca nu putem beneficia amandoi in acelasi timp de alimentatie de protectie pentru faptul ca nu stam 8 ore pe zi acolo si ca litrul de lapte/persoana se acorda pentru 8 ore lucrate efectiv.(nu e stipulat nicaieri)
Acest membru al comisiei a hotarat ca pe viitor sa beneficiem prin alternanta de aceasta alimentatie de protectie chiar daca zilnic amandoi intram in contact cu acea zona contaminata.
O zi unul,o zi celalalt.
In speranta ca nu v-am plictisit as dori parerea dumneavoastra si un sfat de urmat.
VA MULTUMESC
POPA GHEORGHE
Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
Inclusiv cantitatea de lapte acordata se mentioneaza in contractul colectiv de munca.
Parerea unui membru al comisiei respective trebuie sa aiba la baza aceleasi buletine cu masuratori si analize bacteriologice, la stabilirea persoanelor beneficiare.
Respectivul(a), probabil nu are cunostinte despre intoxicatii cronice si/ sau intoxicatii acute. Medicul specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale ar trebui sa aiba un cuvant de spus, care sa atarne greu.
Exista posibilitatea ca deoarece nu desfasurati permanent activitati la respectivul post de lucru, sa primiti o cantitate mai mica de lapte, ca alimentatie de protectie, respectiv 0,5 l, iar per total fiind vorba de 2 salariati ar fi tot 1 litru. Personal, nu agreez o astfel de solutie, care este contabiliceasca, fara a tine cont de riscul de imbolnavire profesionala existent.
Acordarea alimentatiei de protectie trebuie sa aiba la baza evaluarea riscurilor profesionale, pe care orice angajator are obligatia legala, sa le evalueze.
In alta ordine de idei, contractul colectiv de munca se negociaza intre angajator si sindicat/ reprezentantii salariatilor.
Puteti sesiza in scris, cu nr. de inregistrare/ data, Directia sanitara judeteana si Inspectoratul teritorial de munca (unde se inregistreaza contractul colectiv de munca, incheiat la nivel de firma), medicul specialist de medicina muncii, daca situatia nu se rezolva pe cale amiabila.