In cursul lunilor martie-aprilie 20013 am beneficiat de 33 zile concediu medical pentru boala obisnuita.Incepand cu 09.12.2013 si pana in prezent (august 2014) sunt in concediu medical pt o boala cu cod de indemnizatie 14.Conform Codului muncii as beneficia de 1 an concediu medical cu drept de prelungire la un an si jumatate in ultimii 2 ani.Intrebarea mea este daca cele 33 de zile din perioada martie aprilie 2014 se scad din totalul zilelor de conceiiu cu cod indemnizatie 14.
Pentru perioada 09.12.2013 - 31.08.2014 ati acumulat 266 zile calendaristice de concediu medical. Aveti dreptul in continuare la concediu medical pana la 1 an si 6 luni.
Pentru a primi concediu medical de la 01.09.2014, numarul de zile cumulate de concediu medical se aduna pe 12 luni anterioare, adica din perioada septembrie 2013- august 2014.
Pentru medical pe luna octombrie se verifica perioada octombrie 2013 - septembrie 2014 si tot asa.
Deci perioada martie - aprilie 2013 nu se mai considera, sunt mai mult de 12 luni de atunci, iar pe de alta parte, este alt cod de indemnizatie si oricum nu s-ar lua in calcul, conform art. 65 de mai jos.
Multa sanatate!
Normele de aplicare a OUG nr. 158/2005:
ART. 24
(1) Concediile medicale pentru incapacitate temporarã de muncã se acordã pe o duratã de cel mult 183 de zile în interval de un an, socotite de la prima zi de îmbolnãvire.
(2) Începând cu a 91-a zi, concediul medical se poate prelungi pânã la 183 de zile, cu avizul medicului expert al asigurãrilor sociale. (3) Durata de acordare a concediului şi a indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã este mai mare în cazul unor boli speciale şi se diferenţiazã dupã cum urmeazã:
a) un an, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculozã pulmonarã şi unele boli cardiovasculare, stabilite de Casa Naţionalã de Asigurãri de Sãnãtate, denumitã în continuare CNAS, cu acordul Ministerului Sãnãtãţii; b) un an, cu drept de prelungire pânã la un an şi 6 luni de cãtre medicul expert al asigurãrilor sociale, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculozã meningealã, peritonealã şi urogenitalã, inclusiv a glandelor suprarenale, pentru SIDA şi neoplazii, în funcţie de stadiul bolii;
c) un an şi 6 luni, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculozã pulmonarã operatã şi osteoarticularã;
d) 6 luni, cu posibilitatea de prelungire pânã la maximum un an, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru alte forme de tuberculozã extrapulmonarã, cu avizul medicului expert al asigurãrilor sociale.
(4) Pentru obţinerea avizelor prevãzute la alin. (2) şi (3), medicul curant va întocmi un referat medical conform modelului prezentat în anexa nr. 8; referatul medical se va transmite la cabinetul de expertizã medicalã şi recuperare a capacitãţii de muncã din a cãrui razã teritorialã îşi are domiciliul asiguratul.
ART. 27
Asiguraţii bolnavi de SIDA sau neoplazii de orice tip, în funcţie de stadiul bolii, beneficiazã de concediu medical pânã la duratele maxime prevãzute de lege.
ART. 65 (1) Durata concediilor pentru tuberculozã, neoplazii, SIDA, a concediilor pentru sarcinã şi lãuzie, îngrijirea copilului bolnav, pentru reducerea timpului de muncã şi pentru carantinã, precum şi pentru risc maternal nu diminueazã numãrul zilelor de concediu medical acordate unui asigurat pentru celelalte afecţiuni.
(2) Pentru concediile medicale prevãzute la alin. (1), plãtitorii de indemnizaţii au obligaţia sã elibereze adeverinţe din care sã rezulte numãrul de zile de concediu medical aferent fiecãrei afecţiuni în parte.
Concediu medical
ISTVANJ
Buna ziua, am o intrebare legata de numarul de zilele de concediu medical de care pot sa beneficiez, avand in vedere faptul ca in ultimul an am avut 126 zile ... (vezi toată discuția)