Am auzit ca din 2014, barbatii se vor pensiona la 70 ani si femeile la 65. Multi considera ca decat sa cotizeze la stat, mai bine lucreaza la negru. Se gandesc, parerea mea, ca poate multi dintre noi nu ajungem varsta pensionarii. Problema e ca multi se pensioneaza pe caz de boala desi nu ar trebui.
munca la negru=cireasa de pe tort
1. Sa zicem ca societate/sistemul in care traim este de vina.
De ce? Sa zicem ca angajatorul este corect si plateste aceste contributii conform contractului negociat si incheiat cu salariatul. Ce folos pt salariat? Exista protectie sociala in ceea ce priveste femeia gravida, noua mamica? NU! Analizele nu sunt toate gratuite. Femeile gravide au nevoie de analize complexe care se platesc in clinici private. Trecem de faza asta, se naste bebe-ul cu bani "grei si spagi" si ce o asteapta pe viitoarea mamica? O "cotizatie" mizerabila ( care nu pana de mult era 800 lei)!
Dar nu toata lumea este gravida? Mai sunt si alte categorii de persoane care mai au nevoie de medic, de analize, ca de, "te mai lasa mecanismul", mai cedeaza, unde mergem ca sa beneficiem de aceste servicii, ca doar suntem "asigurati", gratuit, fara sa platim, daca stiti un loc sa-mi spuneti si mie.
Stomatologia- un alt capitol! Sa revenim la perioada dinainte de revolutie (pe timpul lui Ceausescu, D-zeu sa-l ierte), fiecare scoala, intreprindere, institutie avea un cabinet (doua) de stomatologie, un medic generalist, ...daca te durea ceva se rezolva imediat (ma refer la o carie...) parca atunci nu erau atatia oameni fara dinti in gura!
Sa trecem la somaj- si aici exista limita.
Dar cand cotizam, procentul se calculeaza la salariu realizat! TOATE contributiile!
Sa trecem la pensie. Mai bine schimbam denumirea in "ajutor social", pt ca asta este, mii de pensionari (ingineri, economisti, medici, etc.....) care totusi, au avut niste salarii, au acum niste pensii care nu prea le asigura un confort al zilei de maine. In alte tari, pensionarii merg in croaziere, fac "tur-uri" ale Europei...etc.
Dar o sa aiba cineva grija de noi si o sa ne spuna: ca iesim la pensie prea devreme, ca suntem prea tineri si consumam prea mult din buget pana "trecem dincolo", asa ca o sa iesim la pensie la 70 ani cand o sa "trecem direct dincolo" si nu o sa ne mai bucuram de "prima pensie" ca la "primul sarut".
2. Munca la negru tine si de "educatia" angajatorului. De educatia fiscala, de FRICA ca ceea ce face nu este corect, nu este legal. Dar cine sa-i controleze, sa-i verifice? Uitati ca traim in Romania si ca spaga este la ea acasa? Totul se rezolva cu bani! Aici pot sa dezvolt pagini intregi, am trecut prin multe, am intalnit multe situatii, multe spete, dar pun pe seama "confidentialitatii meseriei" pe care o avem.
In concluzie: as propune ca pentru sistemul de sanatate sa avem CARD cu CNP-ul pe el, acea contributie sa mi se vireze direct pe card, ca fiecare sa beneficieze de cat a cotizat, daca vrea mai mult sa cotizeze mai mult. Eu daca am nevoie astazi de o aspirina ma duc cu cardul la farmacie si platesc cu el, asa si la medic, la analize..., poate daca am ceva banuti pe el, pt ca am facut economie, platesc un tratament la Ana Aslan.
Pentru ca acum, noi cotizam la tinerete (unde suntem sanatosi), iar la batranete, cersim pe la cozi un consult gratuit, pentru o pereche de ochelari-cum a fost recent la TV.
Asa as propune si pentru pensie, cardul meu, cotizatiile mele, sa nu pot folosi acesti bani decat atunci cand ies la pensie. Iar daca statul are nevoie de bani, ii pot imprumuta cu dobanda. Mai castig si eu un ban.
Iar statul sa traiasca doar cu cotizatiile de la angajatori nu si cu cele ale angajatilor, care le consider personale.