avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Revenirea la numele anterior casatoriei, nume pastrat ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Revenirea la numele anterior casatoriei, nume pastrat de la o casatorie anterioara!

Buna ziua,
"Legea spune Art. 383
Numele de familie după căsătorie
(1) La desfacerea căsătoriei prin divorţ, soţii pot conveni să păstreze numele purtat în timpul căsătoriei. Instanţa ia act de această înţelegere prin hotărârea de divorţ.
(2) Pentru motive temeinice, justificate de interesul unuia dintre soţi sau de interesul superior al copilului, instanţa poate să încuviinţeze ca soţii să păstreze numele purtat în timpul căsătoriei, chiar în lipsa unei înţelegeri între ei.
(3) Dacă nu a intervenit o înţelegere sau dacă instanţa nu a dat încuviinţarea, fiecare dintre foştii soţi poartă numele dinaintea căsătoriei."

Deci,pot reveni la numele pastrat din prima casnicie? Conform hotararii de divort? Numele anterior casatoriei actuale!
Da, aveti dreptul de a purta numele avut inainte de incheierea casatoriei. Puteti invedera acest aspect Instantei.
Ultima modificare: Joi, 7 August 2014
Raluca Iliescu, Avocat
Deci in instanta pot sa il dobandesc? Sau este suficient acea cerere de divort de comun acord la notariat?
Daca divortati si reveniti la numele anterior, veti reveni la cel purtat inaintea de a va casatori, daca aveati numele obtinut in urma primei casatorii , la ala veti reveni.
Daca sunteti amandoi de acord cu numele pe care il veti purta dupa desfacerea casatoriei, alaturi de celelalte aspecte, se poate si la notar.
Sotul actual nu trebuie sa-si dea acordul ca ea sa poarte un alt nume... nu e nevoie de acord pe asta, doar de solicitarea ambilor de a reveni la numele anterior si de dovezi despre acre era acesta.

Alte discuții în legătură

Desfacerea casatoriei Vlad2013 Vlad2013 Buna dimineata, Sotia este plecata in strainatate , iar sotul , in lipsa acesteia, declara ca nu cunoaste domiciliul acesteia si cere desfacerea ... (vezi toată discuția)
Schimbare nume dupa divort GEORGE STAHIESCU GEORGE STAHIESCU Buna seara... Parintii mei sunt divortati de 15 ani timp in care mama a pastrat numele tatalui preluat prin casatorie. Dupa 15 ani taica-meu s-a trezit ca ... (vezi toată discuția)
Lipsa nume in sentinta de divort Doina55 Doina55 Am divortat acum 22 de ani,in cererea de divort am cerut 1) desfacerea casatoriei si 2) revenirea la numele purtat anterior casatoriei.Dupa 22 de ani mi sa ... (vezi toată discuția)