avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1616 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... schimbare nume dupa divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

schimbare nume dupa divort

Buna seara...
Parintii mei sunt divortati de 15 ani timp in care mama a pastrat numele tatalui preluat prin casatorie. Dupa 15 ani taica-meu s-a trezit ca vrea sa solicite in instanta, mamei, revenirea la numele de fata de dinaintea casatoriei. Imi puteti spune daca procedura este complicata? Ce presupune??? Daca mama nu s-ar prezenta la procese ce s-ar intampla?
Cel mai recent răspuns: GEORGE STAHIESCU , Alte profesii 20:05, 10 Februarie 2009
Consider ca este cam greu sa reuseasca acest lucru acum, adica ca instanta sa-i admita cererea. Cum isi motiveaza actiunea?
In conformitate cu prevederile codului familiei, acesata cerere se face odata cu cererea de divort.
Art. 40
La desfacerea casatoriei prin divort, sotii se pot invoi ca sotul care, potrivit art. 27, a purtat in timpul casatoriei numele de familie al celuilalt sot, sa poarte acest nume si dupa desfacerea casatoriei.
Instanta judecatoreasca va lua act de aceasta invoiala prin hotararea de divort. Instanta, pentru motive temeinice, poate sa incuviinteze acest drept chiar in lipsa unei invoieli intre soti.
Daca nu a intervenit o invoiala sau daca instanta nu a dat incuviintarea, fiecare dintre fostii soti va purta numele ce avea inainte de casatorie.
In primul rand va multumesc frumos pentru raspuns...Tatal meu vrea sa intenteze acest lucru numai pentru a-i face rau mamei, a o pune pe drumuri si in situatii jenante. Bineinteles ca in fata instantei nu va admite acest lucru si va motiva ca vrea sa se casatoreasca si numai noua lui sotie si copii din casnicia anterioara sa poarte numele lui...poate fi acesta un motiv plauzibil?? La momentul divortului, acum aproape 15 ani a consimtit de bunavoie ca mama sa nu revina la numele anterior casatoriei. Aceasta ar fi putut foarte usor reveni la numele de domnisoara insa, fiind proprietara unei afaceri nu a mai vrut sa se confrunte cu birocratia in ideea schimbarii tuturor actelor...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pastrarea numelui sotului dupa divort mariana serban mariana serban Dca divortez am dreptul sa pastrez numele de fam al sotului,deoarece va trbui sa preschimb f multe acte....si asta cere timp.Multumesc (vezi toată discuția)
Divort-cu pastrarea numelui de catre sotie. Borza Borza Sotia a introdus actiunea de divort cu solicitarea de desfacere a casatoriei, cu revenirea la numele avut inainte de casatorie. Ulterior dupa ce s-a introdus ... (vezi toată discuția)
Pastrare nume dupa divort mami76 mami76 Buna ziua, am divortat acum o saptamana, eu am fost reclamanta, sotul nu s-a prezentat la nici o infatisare. A fost decizia lui. La sfarsit judecatoarea a ... (vezi toată discuția)