avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 736 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pastrarea numelui sotului dupa divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pastrarea numelui sotului dupa divort

Dca divortez am dreptul sa pastrez numele de fam al sotului,deoarece va trbui sa preschimb f multe acte....si asta cere timp.Multumesc
Daca fostul sot e de acord, da. Daca nu, trebuie sa aveti motive temeinice sa va admita instanta.
se poate, cu acordul sotului:D
multumesc
In conformitate cu prevederile art.40 al.1 c.fam,sotia poate pastra numele dobandit prin casatorie,cu acordul sotului.
Art. 40 din Codul familiei
La desfacerea casatoriei prin divort, sotii se pot invoi ca sotul care, potrivit art. 27, a purtat in timpul casatoriei numele de familie al celuilalt sot, sa poarte acest nume si dupa desfacerea casatoriei. Instanta judecatoreasca va lua act de aceasta invoiala prin hotararea de divort. Instanta, pentru motive temeinice, poate sa incuviinteze acest drept, chiar in lipsa unei invoieli intre soti. Daca nu a intervenit o invoiala sau daca instanta nu a dat incuviintarea, fiecare dintre fostii soti va purta numele ce avea inainte de casatorie.

Ultima modificare: Vineri, 19 Februarie 2010
Eu.Ro.Lex & Av. Martin Vasile Emil , Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pastrare nume dupa divort mami76 mami76 Buna ziua, am divortat acum o saptamana, eu am fost reclamanta, sotul nu s-a prezentat la nici o infatisare. A fost decizia lui. La sfarsit judecatoarea a ... (vezi toată discuția)
Divort-cu pastrarea numelui de catre sotie. Borza Borza Sotia a introdus actiunea de divort cu solicitarea de desfacere a casatoriei, cu revenirea la numele avut inainte de casatorie. Ulterior dupa ce s-a introdus ... (vezi toată discuția)
Doresc sa imi pastrez numele dupa divort dar sotul nu e deacord miruna23 miruna23 As dori sa stiu daca exista precedent in care sotia a pastrat numele sotului impotriva voientei sotului la divort? Multumesc anticipat, Miruna (vezi toată discuția)