avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 555 soluții astăzi

Joi, 27 martie, are loc evenimentul: Dreptul proprietății intelectuale în raport cu salariații - Aspecte practice și provocări actuale. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Salarii neincasate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Salarii neincasate

Buna ziua,am si eu o intrebare.
Sunt angajata la o firma de constructii,din data de 17.03.2014,in calitate de contabil.In aceasta perioada nu am primit nici un leu salar .Stiu ca pare ciudat,dar asta e .Nu sunt singura in aceasta situatie,toti angajati au patit la fel. Cei care si-au dat demisia,au actionat firma in instanta,au castigat,unii au si hotarare de executare silita ,dar bani ....nu sunt. Firma are grave probleme financiare,datorii foarte mari la ANAF si furnizori de materiale de constructii,etc.Din martie pana la inceputul lunii august (01.08.a.c.),nu a avut nici un contract. Intradevar are cateva sume destul de mari de incasat,dar dupa cate am inteles sunt probleme la fel de mari ,in ceea ce priveste veridicitatea si calitatea lucrarilor executate,pentru sumele ramase neincasate. Am scris acest lucru pentru a avea o idee,dar problema mea este urmatoarea: In luna iulie mi-am luat concediu fara plata (oricum nimeni nu ma plateste),si in urma discutiei avuta cu patronul firmei l-am rugat sa ma cheme doar cand are banii pentru salariile cuvenite.In luna iulie am fost totusi la birou,fara sa ma cheme nimeni,pentru a scoate declaratiile lunii iunie si a le depune la ANAF. Mie mi s-a parut corect sa fac acest lucru,dar patronului nu i se pare deloc, nici corect ,nici moral si mai mult legal sa plateasca salariile.
Sincer nici nu stiu ce pot sa fac in continuare,deoarece nu-mi permit un avocat pentru a initia actiunea in instanta. Mai mult am aflat ca respectivul "personaj",pentru ca nu mai are credibilitate in jumatate de tara,pentru a putea sa se aprovizioneze cu materiale de constructii, s-a asociat cu o alta firma care are acesta posibilitate si lucreaza in contul acelei firme. Cred ca firma la care sunt eu angajata va fi lasat in voia sortii,deci cei care nu si-au primit salariile .... Pa si pusi.
Momentan am o oferta pentru un contract pe 4 ore,tot contabilitate,cum trebuie sa procedez pentru ca totul sa fie legal si corect ?
Va multumesc,
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:42, 7 August 2014
Buna ziua,
1. Va sdfatuiesc sa formulati o plangere la ITM.
2. Daca nu se rezolva va trebui sa va adresati instantei.
Nu aveti alta sansa sa va vedeti salariile datorate.
Multumesc,dar din pacate cred ca voi ramane pe vecie fara acele salarii.
Art.40 alin.2 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....

Prin urmare, neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea coflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Diurna strainatate Robert_Flavius Robert_Flavius Buna ziua, Am fost angajat de catre o firma romaneasca pentru a lucra in in belgia in domeniul constructiilor, neavand calificare in domeniu firma mi-a ... (vezi toată discuția)
Nu mi-am primit banii de la firma care am muncit adytw adytw salut..sunt nou pe aici... lucrez la o firma de constructi din iasi.si dupa o luna de munka nu ne mai dat bani pe o luna jumate..suntem 40 e angajati...cine ma ... (vezi toată discuția)
Neplata salariului lukianb lukianb Buna ziua,am lucrat 3luni in franta find angajat in tara la un patron roman cu cotract de munca in aceste 3 luni nu am primit niciun salar dupa toate astea ... (vezi toată discuția)