Acum o luna jumatate am fost victima unei tentative de viol (luata de pe strada, stransa de gat) care s-a intrerupt pentru ca am strigat dupa ajutor si am fost salvata de doua persoane. Inculpatul (care este un tanar student) a fost prins in aceeasi noapte si se afla in arest preventiv de atunci. Intre timp m-a cautat mama lui, a incercat sa ma induplece sa renunt. Nu il cunosc personal, dar nu imi doresc sa il am pe constiinta.
Daca imi retrag plangerea insa am inteles ca eu trebuie sa suport cheltuielile. Este adevarat? Si daca da, puteti sa imi oferiti o valoare aproximativa cat de mult ar costa? Eu am ramas fara serviciu de ceva timp si nu am surse de venit. Aceasta situatie este foarte traumatizanta pentru mine. As aprecia foarte mult si un sfat. Multumesc.
depinde de ce s-a facut in dosarul dvs. Aproximez in mod foarte larg faptul ca cheltuielile ar fi de la 100 lei la 2000 lei depinde cum am spus de stadiul dosarului.
Buna,imi pare rau de experienta ta.Nu stiu cat ar costa aceasta retragere de plangere,eu vreau doar sa iti spun parerea mea referitor la acest caz.
In primul rand,nu inteleg de ce vrei sa iti retrageri plangerea,gandeste-te ca u ai scapat de data asta si daca il lasi sa scape nepedepsit,cu siguranta va mai avea astfel de tentative catre alte persoane si nu mi se pare normal ca o astfel de fapta sa scape nepedepsita,deci in locul tau nu as retrage plangerea! Eu inteleg ca te-ai lasat induplecata de mama lui,dar nu ar trebui.E adevarat ca o doare ca mama si nu vrea sa-si vada fiul in aceasta situatie dar vorbim de un tanar ce a trecut de varsta majoratului,deci nu conteaza ce crede si ce simte mama ,ci fapta copilului.
In al doilea rand,daca chiar insisti sa-l lasi sa scape nepedepsit,u cu trauma traita,ba chiar ii oferi sansa sa mai produca o astfel de trauma si altora,de ce sa platesti tu?Daca mamica insista atat de mult ca baietelul ei psihopat sa scape,de ce nu iti plateste ea sau el retragerea plangerii?
Va puteti retrage plangere contra unei sume de bani, nu e nimic ilegal in asta, se face hartie la notar.
asta daca vrea sa nu faca puscarie si sa aibe cazier, sa plateasca.
Nu te mai gandi ca il ai pe constiinta daca te viola si nu il prindea nimeni, constiinta lui nu era incarcata cu nimic.
@vladfesan Multumesc foarte mult de raspuns. Nici eu nu stiu prea bine ce s-a facut in dosarul meu. Abia ieri l-am vazut postat pe portal just si se pare ca este in faza Camera preliminara.
@ andu_nat. Multumesc mult pentru sfaturi. Nu imi doresc sa incurajez asa ceva, dar din cauza asta sunt foarte afectata pentru ca pe de alta parte am inteles ca regreta si ca in general ar fi o persoana pasnica.
@ gi-jane2. Imi trebuie avocat pentru asa ceva? Cred ca mama sa ar fi dispusa sa imi plateasca cheltuielile... desi chiar nu as fi vrut sa ma aflu in situatia asta.
Retragerea plangerii penale prealabile reprezinta o cauza care inlatura raspunderea penala .( manifestarea de vointa este totala, definitiva si neconditionata ).
V-ati constituit parte civila , in procesul penal?
Puteti solicita daune materiale si morale, precizandu-le in mod defalcat.
Plata sumelor de bani cu titlu de daune morale si materiale poate fi consfintita intr-o tranzactie sau intr-o declaratie notariala .
( plata sumelor de bani solicitate nu reprezinta o cauza care inlatura raspunderea penala).
Momentul pana la care dumneavoastra va puteti retrage plangerea penala prealabila se poate situa in etapa apelului procesului penal , deci pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti.
Odata exprimata vointa dumneavoastra in acest sens , nu mai puteti reveni asupra acesteia , intrucat retragerea plangerii penale prealabile este totala , definitiva si neconditionata.
In situatia in care sunt efectuate acte de cercetare penala, retragerea plangerii penale prealabile, conditie de pedepsibilitate si de procedibilitate, act de sesizarare al organelor judiciar si de punere in miscare a actiunii penale, are ca efect inlaturarea raspunderii penale.
Aceasta manifestare de vointa este totala, definitiva si neconditionata.
Odata expus punctul de vedere in sensul neagajarii raspunderii penale, partile nu mai pot reveni asupra deciziei luate.
Pe plan procesual, aceasta vizeaza atat latura penala, in sensul ca este impedicata punerea in miscare a actiunii penale, dar si latura civila, neputand fi solicitate daune morale si materiale.