Am cumparat în anul 2007 o parcela de aprox. 250 mp teren extravilan - situat la limita cu intravilanul (peste drum sunt case locuite). Parcela face parte dintr-o suprafata mai mare care a fost lotizata. Vreau să împejmuiesc terenul meu cu un gard de sarma împletită. Vanzatorul imi spune ca el trebuie sa-mi delimiteze suprafata. Parcelarea este facuta numai pe hartie, pe teren nu s-a pus nici un tarus. Au trecut 2 ani şi ma tot amana. Am fost la el acasa de cateva ori. De fiecare data mi-a spus ca "mergem sa batem tarusii chiar maine." Nu s-a tinut de cuvânt, nici la telefon nu raspundea a doua zi.
Întrebarea mea este: Este corect, legal şi moral, sa-mi delimitez terenul fara ca el sa fie de fata ?
Am act de proprietate. Si cadastru. Pe actele mele este doar schita parcelei mele si sunt numiti vecinii.
Situatia de la fata locului: la est- drum; la sud- exista un gard ce delimitează alta proprietate.
Va multumesc pentru raspunsuri. F. G., Navodari
delimitarea proprietatilor, este operatiunea care implica fie granituirea a doua proprietati lipite intre ele, fie ingradirea proprietatii CA ATRIBUT AL PROPRIETARULUI DE A SE FOLOSI LIBER DE FONDUL SAU.
a)Ingradirea, constituie cel mai frecvent mijloc pentru impiedicarea violarii proprietatii, realizandu-se prin imprejmuiri cu garduri, ziduri, santuri. Potrivit art.585 Cod Civil “Tot proprietarul isi poate ingradi proprietatea”.
Codul Civil reglementeaza diferit ingradirea de bunavoie si ingradirea obligatorie(art.600). Daca in primul caz ingradirea este lasata la aprecierea proprietarului, in cel de-al 2 ea este dictate de lege, datorita apropierii dintre proprietatile existente in localitatile urbane. Art.600 din Codul Civil face in aceste situatii trimitere la un zid. Textul prevede ca “fiecare poate, in orase si suburbia, a indatora pe vecinul sau, a contribui la cladirea si repararea ingradirii ce desparte casele, curtile si gradinile lor”. Proprietarul vecin poate fi obligat sa contribuie la refacerea gardului comun. O asemenea actiune este imprescriptibila sub aspect extinctiv.
Actiunea in granituire , ca actiune reala , imprescriptibila (poate fi introdusa oricand de catre proprietarii fondurilor vecine ) e de competenta judecatoriei in a carei raza teritoriala e situat bunul imobil.Cheltuielile cu privire la limita fondurilor vecine , a gardului , ca fi proprietate comuna fortata si perpetua , ca regula , sunt suportate in mod egal, proportional de catre ambii vecini .
Sigur ca acest gard poate fi efectuat prin cheltuiala unuia dintre acestia , existand buna intelegere in acest sens .
Blocare acces
erika2008
buna ziua,
am urmatoarea situatie: s-a blocat accesul catre o parcela de teren care imi apartine, in fapt proprietarul parcelei vecine ridicand un gard care ... (vezi toată discuția)