avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 782 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... blocare acces
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

blocare acces

buna ziua,
am urmatoarea situatie: s-a blocat accesul catre o parcela de teren care imi apartine, in fapt proprietarul parcelei vecine ridicand un gard care ne restrictioneaza accesul. a fost amendat si de primarie pentru a construit fara autorizatie, dar a refacut gardul. intrebare: ce actiune am la indemana pentru a-l opri si pentru a ma putea folosi de teren?

multumesc
Cel mai recent răspuns: Serban Tanase , Consultant asigurari 20:24, 29 Mai 2009
buna ziua, o actiune in granituire si revendicare si obligarea paratului la demolarea gardului - obligatia de a face
succes, luati legatura cu un avocat pentru promovarea actiunii
av. Iorga
La prima vedere ...
Il notificati pe aspectul edificarii gardului si al permiterii acesului pe terenul proprietatea dvs..
Urgent puteti introduce o ordonanta presedintiala prin care sa solicitati sistarea lucrarilor.
Pe termen lung puteti formula o actiune in granituire in cuprinsul careia in care sa solicitati sa fie stabilite liniile de hotar intre cele doua proprietati /presupunand ca sunteti vecini/.
Pentru a pune paie pe foc puteti solicita daune interese pentru lipsa de folosinta a terenului.
din cele prezentate aici reiese ca sunteti impiedicat sa va folositi de dreptul dvs. de proprietate. Insa , nu ne-ati spus daca exista un drept de servitute de trecere pe terenul acestuia , inspre proprietatea dvs, sau vecinul a dorit doar sa delimiteze cele 2 proprietati. Fiindca exista o reglementare , ( în art.584 Cod Civil) „orice proprietar poate îndatora pe vecinul sau la granituirea proprietatii lipite cu a sa; cheltuielile granituirii se vor face pe jumatate”. Asadar proprietarul poate obliga pe vecinul sau sa procedeze la granituirea proprietatii lipite de a sa. Cheltuielile se suporta în proportie egala2. Daca granituirea nu se va face amiabil, se poate introduce o actiune în granituire pentru determinarea limitelor fondurilor învecinat. daca vecinul se foloseste de terenul dvs. , fara drept , va impiedica sa va exercitati atributele dr. de proprietate, incercati cu o actiune in revendicare , si daca a construit gardul pe prorpietatea dvs., exista o actiune pt . stramutare de hotare.
nu sunt proprietati vecine, in sensul ca nu sunt ipite una de alta, deoarece intre ele se afla o a treia proprietate.
ideea este ca proprietatea noastra se afla ca capatul unui drum, iar proprietatea celui care blocheaza accesul se afla inaintea noastra. astfel, acesta din urma construind un gard, perpendicular pe drumul de acces (chiar pe mijlocul drumului) ne blocheaza accesul la proprietate.

va multumesc.
Introduceti actiune pentru drept de servitute impreuna cu vecinul dv. de preferat!!!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revendicare si granituire? oanaiasi oanaiasi Buna ziua, Sper sa ma puteti ajuta cu un sfat in urmatoarea problema: Sunt proprietara unui teren de 500 mp (contract de vanzare-cumparare). La una din ... (vezi toată discuția)
Cum se construieste un gard intre doi vecini a_d_g_cta a_d_g_cta Buna ziua! Stie cineva ce prevede legea in legatura cu constructia unui gard intre vecini? Am un vecin care a construit un gard pe toata granita ...intrand ... (vezi toată discuția)
Granituire cu revendicare actinvest actinvest cel care revendica un teren , invecinat cu terenul sau,care nu figureaza in CF pe numele sau, sau a predecesorilor sai si pe care nu l-a folosit niciodata nici ... (vezi toată discuția)