avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 436 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... granituire cu revendicare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

granituire cu revendicare

cel care revendica un teren , invecinat cu terenul sau,care nu figureaza in CF pe numele sau, sau a predecesorilor sai si pe care nu l-a folosit niciodata nici el nici predecesorii sai,(terenul respectiv fiind intabulat pe alta persoana),cum poate sa-si stabileasca dreptul de proprietate asupra terenului revendicat?proba cu martori(mincinosi) poate fi mai convingatoare decat intabularea din cartea funciara?
Cel mai recent răspuns: ContSters47264 , utilizator 18:49, 27 Aprilie 2010
Din punctul meu de vedere nu isi poate stabili dreptul de proprietate asupra acestui teren, deoarece di n cele spuse de dvs. persoana in cauza nu a posedat, nu a folosit terenul...nu figureaza inregistrat ca proprietar niciunde..si atunci, pe ce considerent/ dpar pentru ca se invecineaza cu terenul sau? teoretic , proprietar este cel care si-a si-a inscris dreptul de proprietate.
fie pe calea unei actiuni posesorii, fie chiar o actiune in granituire-fara revendicare...daca nu are titulu sau cu revendicare daca are, independent de inscrierea in CF
granituirea dupa stiinta mea se poate stabili si intre un posesor si un proprietar-adica nimic nu o interzice;)
@ lika, userul pune problema stabilirii dreptului de proprietate si nu a granituirii ( desi titlul topicului ne indica asa ceva) , iar eu am inteles ca nu a posedat acel teren, nici el si nici autorii lui , .Prin aceasta deduc faptul ca nu poate fi vorba despre uzucapiune , fiindca ea, uzucapiunea , devine incidenta in anumite conditii clare, una dintre ele fiind posesia ( de vreo 30 de ani neintrerupti, ca nu exista nici vreun just titlu, sau cel putin userul nu ne-a spus) ) , care si ea trebuie sa indeplineasca vreo cateva conditii..nu le mai enumeram pe toate , sa fie utila in principiu...cu tot ceea ce implica . Granituirea- art. 584 Cod civil, "orice proprietar poate obliga pe vecinul sau la granituirea proprietatii lipite de a sa".
Prin granituire se urmareste delimitarea proprietatilor invecinate prin semne exterioare si vizibile, fiind o simpla operatiune materiala realizata prin acordul partilor. Actiunea in granituire... are un caracter imobiliar
si este imprescriptibila.In situatia in care partile nu ajung la un acord, prin deschiderea unei actiuni in granituire se urmareste determinarea, prin hotarire judecatoreasca, a limitelor dintre proprietati si stabilirea traseului real pe care trebuie sa il urmeze titularul. Aceasta actiune isi gaseste ratiunea atit in cazul inexistentei unei delimitari intre proprietati, cit si in situatia in care astfel de semne exista, dar nu au fost stabilite prin intelegerea partilor sau prin hotarire judecatoreasca si sint contestate de catre parti.
Poate userul ne mai spune si daca are vreun titlu si ne mai ofera ceva detalii.
Ultima modificare: Marți, 27 Aprilie 2010
ContSters47264, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Desfiintare delimitare a doua proprietati irina16 irina16 Am la tara o proprietate compusa din casa+ teren de 2000 mp, pe care am cumparat-o ingradita. Vecina a demolat, fara ca macar sa ma anunte, gardul care ... (vezi toată discuția)
Blocare acces erika2008 erika2008 buna ziua, am urmatoarea situatie: s-a blocat accesul catre o parcela de teren care imi apartine, in fapt proprietarul parcelei vecine ridicand un gard care ... (vezi toată discuția)
Ce sfat imi dati? noisette noisette Locuiesc intr-un oras de provincie la casa, iar vecinul meu de gard , acum vreo 3 saptamani si-a ridicat un alt gard intr-o perioada cat eu am lipsit de acasa. ... (vezi toată discuția)