Locuiesc intr-un oras de provincie la casa, iar vecinul meu de gard , acum vreo 3 saptamani si-a ridicat un alt gard intr-o perioada cat eu am lipsit de acasa. cand am revenit, am vazut ca si-a facut gardul intrand vreo 5 mentri pe terenul meu.
in acest caz, in care vecinuil si-a facut gardul pe terenul meu, ce actiune in instanta sa fac: de revendicare sau de granituire care ar fi diferenta?
Vecinul nu doreste sa isi mute gardul cum sunt actele ci vrea sa mergem in instanta.
PUTETI FACE O ACTIUNE IN CARE SA SOLICITATI ATAT GRANITUIREA CAT SI REVENDICAREA IMOBILIARA, IN SITUATIA IN CARE SE CONSTATA, PRINTR-O EXPERTIZA EFECTUATA IN CAUZA, FAPTUL CA VECINUL OCUPA DIN TERENUL DVS.
GARDUL ESTE CONSTRUIT CU AUTORIZATIE DE CONSTRUCTIE?
Existenta sau inexistenta delimitarii proprietatilor.
In principiu granituirea reprezinta o operatie de determinare prin semne exterioare a limitelor dintre doua proprietati vecine. Actiunea exercitata cu scopul stabilirii traseului real pe care trebuie sa il urmeze hotarul este intemeiata pe dispozitiile art. 584 din Codul civil.
De aici rezulta ca granituirea, menita sa apere dreptul de proprietate, se poate dispune atat in cazul inexistentei unei delimitari intre proprietati, cat si in situatia in care astfel de semne exterioare exista, dar sunt contestate de parti.
Totodata este necesar ca o granituire dispusa prin hotarare judecatoreasca sa rezolve contestatiile si pretentiile partilor cu caracter revendicativ dar sa tina seama si de transformarile produse in configuratia terenurilor din cauze care nu le sunt imputabile, pentru a se asigura o folosinta utila a proprietatilor.
buna ziua!
sa introduceti o actiune cu 2 capete de cerere:
-actiune in revendicare= actiunea prop neposesor imoptriva posesorului neproprietar
-granituire=actiunea prin care reclamantul cere instantei sa determine linia de demarcare a 2 prop.