In 2013 am cumparat un teren in Prahova, cu toate actele in regula, inclusiv proces verbal de trasare.
Ulterior am obtinut o autorizatie de constructie pentru gard.
Intre timp imi disparusera trei tarusi.
Am contactat firma, care facuse cadastrul si intabularea pentru cel care mi-a vandut, sa refaca trasarea.
Am fost refuzat pe motiv ca exista o suprapunere de teren cu un vecin, suprapunere de aproximativ 300 mp.
Vecinul are o schita cadastrala mai veche (2004), cu un numar provizoriu, pe numele fostului proprietar.
Terenul vecinului este imprejmuit de un gard din stalpi de lemn si sarma ghimpata.
Deocamdata vecinul refuza orice discutie si a demarat cadastru pe numele sau si inscrierea in Cartea Funciara.
Cine este vinovat ? Cum stau eu si cum sta vecinul, cadastral si ce pot face ?
Buna ziua,
Granituirea reprezinta o operatiune de delimitare prin semne exterioare a doua proprietati vecine, ce apartin unor titlulari diferiti.
In caz de conflict insa, prin actiunea in granituire se urmareste determinarea, prin hotarare judecatoreasca, a limitelor dintre proprietati si stabilirea traseului real pe care trebuie sa il urmeze titularul
In principiu, granituirea reprezinta o operatiune de determinare prin semne exterioare a limitelor dintre doua proprietati vecine, cu scopul stabilirii traseului real pe care trebuie sa il urmeze hotarul. Rezulta ca granituirea, fiind menita sa apere dreptul de proprietate, se poate cere atat in cazul unei inexistentei unei delimitari intre proprietati, cat si in situatia in care astfel de semne exterioare exista, dar sunt contestate de parti. Totodata, este necesar ca o granituire dispusa prin hotararea judecatoreasca sa rezolve contestatiile si pretentiile partilor cu caracter revendicativ, dar si sa nu tina seama de transformarile produse in configuratia terenurilor din cauze care nu le sunt imputabile.
Consultati un avocat.
In cazul dumneavoastra este vorba despre o suprapunere reala de terenuri. Daca dumneavoastra ati dobandit dreptul de proprietate in anul 2013, sigur ati incheiat un act autentic, care ulterior a fost inscris in cartea funciara. In momentul in care vecinul va merge la Oficiul de Cadastru sa-si inscrie dreptul de proprietate, va fi instiintat ca exista o suprapunere reala cu terenul dumneavoastra, aceasta urmand a fi soluţionate pe cale amiabilă prin documentaţii cadastrale sau de către instanţele de judecată. Dacă proprietarii refuză să îşi exprime acordul cu privire la modificarea atributelor imobilelor, oficiul teritorial va nota din oficiu suprapunerea în cărţile funciare.
Dvs., carmenbucuresti, ati inteles nelamuririle mele, dar eu nu sunt lamurit.
Intrebarile mele raman.
Eu pot construi gardul ? - datele referitoare la vecin sunt neoficiale.
Instanta nu ne poate "impaca" ? - nu poate stabili limitele ? Daca putem refuza in continuare de ce mai mergem in instanta ?
Note: - schita terenului meu corespunde cu cea din cadastrul Primariei - schita vecinului
imi "deformeaza" terenul.
- am aflat ca schitele cadastrale facute inainte de 2006 nu prea au valoare.
CINE a gresit ?
Întãruºare teren
hot77cmc
Bine v-am regăsit.
Am cumpărat recent un teren la care a fost facuta prima data cadastrul in anul 2003(atunci terenul a fost cumparat de cel de la care l-am ... (vezi toată discuția)