avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 669 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... anularea titlului de proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

anularea titlului de proprietate

Tatal meu detine un titlu de proprietate al mamei sale defuncte , insa de curand a gasit un act de vanzare cumparare al mamei sale care are o suprafata mai mare de teren si ar vrea sa stie daca poate cere anularea titlului de proprietate pe care-l are si acordarea unuia nou care sa tina cont de acest act de vanzare-cumparare gasit. In acest caz unde trebuie sa se adreseze? Si mai am o rugaminte , daca puteti sa-mi spuneti ce lege este pt. granituire? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: sammy44 , utilizator 21:37, 11 Iulie 2009

In principiu granituirea reprezinta o operatie de determinare prin semne exterioare a limitelor dintre doua proprietati vecine. Actiunea exercitata cu scopul stabilirii traseului real pe care trebuie sa il urmeze hotarul este intemeiata pe dispozitiile art. 584 din Codul civil.
De aici rezulta ca granituirea, menita sa apere dreptul de proprietate, se poate dispune atat in cazul inexistentei unei delimitari intre proprietati, cat si in situatia in care astfel de semne exterioare exista, dar sunt contestate de parti.
Totodata este necesar ca o granituire dispusa prin hotarare judecatoreasca sa rezolve contestatiile si pretentiile partilor cu caracter revendicativ dar sa tina seama si de transformarile produse in configuratia terenurilor din cauze care nu le sunt imputabile, pentru a se asigura o folosinta utila a proprietatilor.
Este o actiune reala imobiliara, petitorie si imprescriptibila.
Buna ziua,

Pentru granituire TREBUIE sa va adresati instantelor de judecata folosindu-va in drept de dispozitiile : ART 584 COD CIVIL .
Sub aspecul actului de vanzare cumparare gasit ,. situatia poate fi complicata : din ce an este actul ? este posibil ca acea diferenta de teren sa trebuiasca REVENDiCATA..se stie unde era? mergeti la DEIC (directia evidenta imobiliara si cadastrala ) in Primaria Generala si verificati pe planurile cadastrale la nivelul anului actului daca diferenta de teren este la stat sau in proprietate privata..
Apelati la un avocat care sa va indrume cel mai bine in privinta recuperarii proprietatii.
Multumesc pt. raspunsuri. Problema este ca tatal meu detine un teren caruia a vrut sa-i faca cadastrul. Firma care a fost angajata a constatat ca se suprapune o fasie cu terenul vecinului. A fost nevoit sa apeleze la Instanta pt. incalcarea dreptului de proprietate , s-a facut un raport de expertiza si pt. ca suprafata suprapusa era de doar 5,90 m , tatal meu a declarat in Instanta ca renunta , fara sa-si dea seama ca de fapt renunta la toata actiunea judecatoreasca. Degeaba a facut apel , i-a fost respins. Ma gandeam ca decat sa mai piarda timpul pe tot felul de apeluri si recursuri , mai bine face o noua actiune pe granituire. Nu i se poate face cadastrul fara o hotarare judecatoareasca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce sfat imi dati? noisette noisette Locuiesc intr-un oras de provincie la casa, iar vecinul meu de gard , acum vreo 3 saptamani si-a ridicat un alt gard intr-o perioada cat eu am lipsit de acasa. ... (vezi toată discuția)
Suprapunere de terenuri Cristycheia Cristycheia In 2013 am cumparat un teren in Prahova, cu toate actele in regula, inclusiv proces verbal de trasare. Ulterior am obtinut o autorizatie de constructie pentru ... (vezi toată discuția)
Vecinul nu ma lasa sa intru pe teren guest1001 guest1001 Cu ceva ani in urma (pana sa se faca intabularile si cartile funciare) am avut o actiune in granituire cu vecinul. Vecinul a dobandit prin contract de ... (vezi toată discuția)