Cu ceva ani in urma (pana sa se faca intabularile si cartile funciare) am avut o actiune in granituire cu vecinul.
Vecinul a dobandit prin contract de vanzare cumparare o jumatate a unui teren. Eu la fel prin contract de vanzare cumparare am dobandit cealalta jumatate. Deoarece s-a strecurat o eroare materiala in contractul de vanzare-cumparare a vecinului si neexistand schite care sa constate punctele cardinale si vecinatatile, vecinul a pretins ca jumatatea dobandita de mine e in fapt a lui prin acel contract de vanzare cumparare.
Cu toate astea el a locuit pe jumatatea lui unde si-a ridicat si o casa cu multi ani in urma, jumatatea mea ramanand teren neconstruit.
Cand am incercat as intru pe teren nu m-a lasat si s-a ajuns la actiune in granituire. Proces pe care in cele din urma l-am pierdut la Curtea de apel cu hotarare irevocabila.
Anii au trecut si vecinul a instrainat jumatatea de drept a lui si a trebuit sa faca conform cu noile proceduri, intabulare si cadastru. Cum era normal, el a intabulat si a facut cadastru pe jumatatea construita si nu pe cealalata jumatate pe care Curtea de apel a dat hotararea.
Asadar jumatatea fara constructie care am dobandit-o in mod normal prin acel contract de vanzare cumparare am intabulat-o eu, am platit impozitul la zi si am extras de carte funciara pe numele meu.
Cu toate astea nu as putea sa intru pe teren sa trasez o granita intre cele doua jumatati, deoarece vecinul se poate apara cu autoritatea de lucru judecat. El nu are doua titluri de proprietate pe ambele jumatati, dar se preleveaza in continuare de acea decizie in conditiile in care acea decizie a fost luata doar in baza erorilor materiale strecurare in actele notariale.
Cum as putea totusi sa intru in posesia jumatatii ce mi se cuvine?
S-ar putea spune si asa.
Am absolut tot ce imi trebuie pentru a accesa jumatatea ce mi se cuvine: act de vanzare-cumparare, intabulare, cadastru, extras de carte funciara, rol-fiscal, impozit platit la zi.
Jumatatea mea se afla la aceeasi adresa postala cu cea a vecinului. Desi am 2 laturi cu deschidere la strada, trebuie sa imi fac poarta. In plus nu exista gard intre mine si vecin iar acesta cultiva ceva pe jumatatea mea. E ca si cum ar fi o singura proprietate cu un gard exterior comun, o singura intrare(pe la vecin) si fara demarcatie intre ele.
par a fi doua chestiuni distincte.prima ar trebui sa va faceti poarta. a doua privind gardul ridicati-va un gard.nici macar plangere penala pt savarsirea infractiunii de tulburare de posesie acum nu puteti sa-i faceti daca nu aveti ingradit terenul.