Si eu si vecinii avem proprietatile cu iesire la strada, dar vecina a vrut sa intre in curte pe langa casa si nu prin fata ei, astfel ca a mutat gardul dintre noi, pe proprietatea mea, luandu-mi vreo 80 cm pe latime.Ata se intampla cu multi ani in urma(8-10) si de atunci ne tot certam, pentru ca nu vrea sa mutam gardul pe vechiul amplasament. De altfel, stiu de la parintii mei ca si pe vechiul amplasament fiind gardul, tot pe propritatea noastra era cu cateva zeci de centimetri si nu intre proprietati.Sa cerem in instanta sa se stabileasca hotarul intre cele doua prtoprietati, conform actelor de proprietate detinute de fiecare dintre noi si sa fie obligata vecina sa edifice gardul acolo unde este legal, pe cheltuiala ei (specific ca este vorba de jumatate din gardul dintre cele doua proprietati, cealalta jumatate fiind edificata de noi, corect.),
Gardul reprezinta proprietate comuna fotata si perpetua , pt mutarea gardului /reconstruire e necesar acordul vecinilor , ca si copartasi ai dreptului de proprietate.
Actiunea in granituire este una reala , petitorie , imprescriptibila , in sensul ca poate fi introdusa oricand , in vederea stabilirii limitelor fondurilor vecine.
Asa este, dar tocmai vecinul nu este de acord sa-l mutam, pentru ca ii convine in aceasta pozitie, fiind, cum am mai spus, edificat pe proprietatea mea.Deci granituirea este posibila chiar daca proprietatile sunt imprejmuite cu gard si delimitate prin gard, atata vreme cat exista dubii cu privire la limitele acestor proprietati.e poate si obligatia de a face alaturi de granituire?Adica, pentru ca omeneste nu se poate discuta cu acesti vecini recalcitranti, violenti,etc., sa-i oblige instanta sa demoleze gardul, pe cheltuiala lor si sa-l edifice unde se va stabili, tot de catre instanta, ca este hotarul dintre proprietati.
Se poate promova o actiune in granituire, prin care sa se solicite stabilirea liniei reale de granita intre cele doua proprietati, chiar daca exista un gard, mai ales daca acesta a fost edificat doar de vecin, si prin aceasta a incalcat linia de granita. Instanta il poate obliga pe cel care a ridicat gardul sa-l ridice, daca se constata ca l-a amplasat pe terenul celuilalt. Intr-un asemenea litigiu determinanta va fi o expetiza topografica, care va putea stabili traseul liniei de granita. Pentru a nu va afla in eroare, inainte de a porni procesul e bine sa studiati situatia pe baza documentelor de proprietate si eventual sa consultati un expert topograf.
Multumesc pt.raspuns.S-a facut deja schita cadastrala, exista si documente de proprietate care atesta suprafata, vecina a intrat clar si fara echivoc la -vecini-, insa, cum nici politia nici primaria nu au putut-o tempera (bazandu-se ea pe acte medicale care atesta ca este -dusa-), vom vedea ce circ va iesi in instanta.Deci, granituire fara obligatia de a face, cu doua capete de cerere:sa se constate ca a edificat gardul pe terenul vecinilor, ocupand fara drept din proprietatea acestora si al doilea: sa fie obligata sa retraga gardul pe cheltuiala proprie si sa-l edifice pe hotar.
Actiune in granituire
sinad
Am facut o actiune in granituire pentru stabilirea hotarului pe unde vine gardul despartitor intre mine si vecin,
In schite si masuratori apare ca gardul este ... (vezi toată discuția)