avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 760 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cum se construieste un gard intre doi vecini
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cum se construieste un gard intre doi vecini

Buna ziua!
Stie cineva ce prevede legea in legatura cu constructia unui gard intre vecini? Am un vecin care a construit un gard pe toata granita ...intrand in curtea noastra...cu cativa metri...pretinzand ca ar trebui sa aiba o curte mai mare decat a avut ....timp de 90 de ani in urma (din mosi stramosi a avut o alta granita....dar acum lucreaza la Primarie si s-a trezit ca ii revine mai mult decat a avut pana acum). Presupun ca si in acte si-a aranjat sa fie in regula...dar..revin asupra intrebarii: ar putea fi atacat in instanta pentru ca a construit tot gardul? Poate eu vrau sa construiesc un gard mai frumos pe jumatatea care mi se cuvine...Chiar nu am dreptul sa-mi construiesc partea mea de gard? Mai ales ca granita dintre noi a fost si este inca in litigiu...asa ca nu se pune problema unei intelegeri prealabile privind constructia gardului.

Cel mai recent răspuns: Dinga Claudiu , Avocat 19:20, 13 Iunie 2011
Mai frate.....
Aveti dreptul sa construiti alt gard...:happy:...(scuze), pe terenul dvs. langa cel al vecinului. Personal, cred ca problema se afla undeva dincolo de ceea ce ar putea prevedea legislatia si anume orgoliul....
In ceea ce priveste bucatica de teren care in mod abuziv a fost "uzurpata", aveti sanse in instanta daca actele vorbesc pentru dvs.:">
dar nu va opreste nimeni sa va construiti gardul pe terenul dvs. pt faptul ca vecinul a intrat cativa metri pe proprietatea dvs aveti posibilitatea sa depuneti plangere penala impotriva lui sau sa il actionati in instanta pe calea civila.
:) Mă iertaţi, dar nu mi-am putu reţine zâmbetul când am citit chestia cu gardul mai frumos.... În esenţă, aveţi dreptul de a solicita, în temeiul prevederilor art. 584 Cod Civil, grăniţuirea proprietăţii dvs. de cea a vecinului cu pile la Primărie, respectiv instanţa să stabilească, funcţie de titlurile de proprietate ale părţilor, cam pe unde trebuie să treacă gardul. De asemenea, dacă s-a înfruptat deja din terenul dvs. , adăugaţi grăniţuirii şi un capăt de cerere privind revendicarea terenului ocupat samavolnic.
Ei, în ceea ce priveşte estetica gardului cu pricina, mă dau bătut, chestie de gust. Vă asigur însă că un gard de scânduri, de pildă, nu poate avea o parte a mea sau o parte a lui. Dacă doriţi să faceţi grafitti pe toată lungimea gardului care este înspre dvs., nu vă opreşte nimeni. Gardul este comun prin natura lui, sigur, megieşul putând să vă ceară, de vreţi să i-l desenaţi, 1/2 din costurile acestuia.Sau evident, puteţi să mai faceţi un gard, lipit de cel al vecinului, dar asta ar însemna să pecetluiţi ocuparea terenului dvs!!!;)

just my 2 cents!!!:">
Ultima modificare: Luni, 13 Iunie 2011
Dinga Claudiu, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Blocare acces erika2008 erika2008 buna ziua, am urmatoarea situatie: s-a blocat accesul catre o parcela de teren care imi apartine, in fapt proprietarul parcelei vecine ridicand un gard care ... (vezi toată discuția)
Gard intre vecini pe proprietatea mea ene_mihai ene_mihai Buna ziua! As vrea sa prezint un fapt care nu s-a mai discutat aici. Pe un teren pe care am construit o casa, m-am apucat sa fac gardul intre mine si vecinul ... (vezi toată discuția)
Prescriere drept de a obliga in 2014, un vecin aparut in 2011 a contribui la un gard despartitor comun edificat in2004 octav645 octav645 2004 se edifica cu autorizatie de construire un gard pe linia de hotar a curtii, terenurile vecine fiind in stadiul de campuri virane neimprejmuite 2008 pe ... (vezi toată discuția)