studentica a scris:
Fapta constituie infractiune ,fara doar si poate. Din descrierea dvs. reiese clar cu m s-au petrecut lucrurile, insa, in legislatia penala romana, a fost adoptat criteriul nr. de zile ingrijiri medicale, pentru ca cererea persoanei vatamate sa poata fi luata in calcul ca fiind penala. Dar aceasta modalitate este gresita, din punctul meu de vedere, deoarece , atata timp cat in doctrina ,in lit . de specialitate se opineaza ca orice fel de agresiune , fie ea si psihica , morala , se incadreaza in sfera acestei infractiuni.Dvs . ati fost atat lovita , cat si amenintata , iar doar printr-un noroc lucrurile nu au stat mai rau.Prin fapta vecinului dvs. , acesta a incalcat legea, deoarece persoanei fizice ii sunt garantate prin constitutie drepturile fundamentale: -Dreptul la viata, precum si dreptul la integritate fizica si psihica ale persoanei sunt garantate.
Libertatea individuala si siguranta persoanei sunt inviolabile.
Mie mi se pare aberant ca legea sa pretinda sa te prezinti la medicul legist plin de vanatai, ..echimoze, rani sau cucuie, pentru ca intr-adevar sa poati obtine un certificat medical care sa-ti garanteze faptul ca vinovatul va fi tras la raspundere. Ar trabui sa se ia in calcul si starea psihica a persoanei, sa se faca si un alt tip de evaluare, nu doar de ordin fizic .
Nu sunt sigura ca inteleg anumite lucruri..
In primul rand, in cazul infractiunii de " loviri si alte violente ", astfel cum este prev. de art. 180 alin 1 C.p. -varianta tip, sunt incriminate " lovirea sau orice alte acte de violenta cauzatoare de suferinte fizice ".
Varianta agravata de la alin. 2 incrimineaza " lovirea sau actele de violenta care au pricinuit o vatamare corporala ce necesita pentru vindecare ingrijiri medicale de cel mult 20 de zile ".
Diferenta dintre aceste doua variante este data de gravitatea rezultatului, respectiv existenta sau inexistenta ingririlor medicale. Mai exact, in cazul variantei tip se produc doar suferinte fizice, pentru care nu sunt necesare ngrijiri medicale.
Nu vad de ce, in cazul in care nu sunt necesare ingrijiri medicale , cererea persoanei vatamate nu ar putea fi luata ca fiind penala, atata timp cat, conform legii penale , o astfel de fapta constituie infractiunea prev. si ped. de disp. art 180 alin 1 C.p.
In al doilea rand, in ceea ce priveste elementul material al acestei infractiuni, este adevarat ca se incadreaza orice fel de violenta fizica, morala, constrangere psihica, dar aceasta numai in masura in care se produce urmarea imediata prevazuta de textul legal si anume o suferinta fizica sau o leziune si nu una PSIHICA, astfel cum am inteles din cele spuse de dvs. Obiectul juridic al acestei infractiuni consta in relatiile sociale care presupun ocrotirea persoanei impotriva violentelor producatoare de suferinte fizice.