avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 468 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Privarea de libertate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Privarea de libertate

Buna seara! La inceputul acestui an am inceput o relatie cu o domnisoara de 22 de ani, din Timisoara. Problema este ca inca de la inceputul relatiei, mama sa a fost impotriva relatiei noastre, desi nu m-a cunoscut niciodata si nu doreste sa ne cunoastem. Prietena mea a terminat ultimul an de facultate, iar in septembrie urmeaza examenul de licenta, prin urmare trebuie sa ramana in Timisoara pana la acea data; insa dupa ce examenele se vor termina, dorim sa ne mutam impreuna in Braila si sa ne casatorim. Mama ei a aflat despre aceste planuri si refuza cu vehementa ideea, mergand pana la a ameninta ca o va sechestra in casa, doar pentru a impiedica planurile noastre.

Nu ma pricep prea bine la legislatie, insa in coditiile in care ea este majora si doreste sa se mute cu mine, nu se numeste privare de libertate? Acum doua zile i-a confiscat prietenei mele buletinul si alte acte care sunt necesare in cazul unei casatorii, deci stiu ca nu glumeste.

Mentionez faptul ca prietena mea nu ii este fiica naturala, a fost infiata cand era copila si ca nu s-au inteles niciodata, mama ei fiind un "mini-dictator" ce nu tine cont de parerile si dorintele altora.

Intrebarea mea este: in cazul in care s-ar ajunge intr-adevar pana la a o sechestra in casa pentru a impiedica mutarea/casatoria, pot actiona pe cale legala pentru a realiza ceea ce si eu, si prietena mea ne dorim?

Multe multumiri aniticipate!
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 12:20, 19 August 2014
Cam pare privare de libertate daca nu o lasa sa iasa din casa dar nu cred ca va raspunde penal.
Luarea actului ei de identitate ar cam constitui infractiunea de furt...

Puteti incerca o plangere la politie daca este majora si sfatul meu ar fi sa ajungeti la mediator cu totii dupa aceea ca sa incercati sa atentuati pe cat posibil tensiunile.

Sub aspect juridic nu cred ca veti reusi mare lucru dar va poate ajuta acest demers intrucat nu aveti o cale mai simpla pe plan legal.

Ati putea incerca cu ea o mediere mai inainte de a sesiza politia dar nu cred ca va veni la mediator mai inainte de a face plangere la politie.
Ar fi bine sa cautati un mediator care are la baza facultatea de psihologie.
Mediatorul poate veni si la usa mamei prietenei dvs. dar nu este obligat.
Medierea se poate face si la locuinta lor...
Si noi am dori pe cat posibil sa nu se ajunga la certuri/scandaluri/plangeri la politie, insa dorim sa stim ce avem de facut in cazul in care, totusi, se va ajunge aici.

Multumim mult pentru indrumari, ne sunt foarte folositoare!
si eu am fost in situatia de a-mi fi confiscat buletinul si cardul de catre mama (naturala),asa ca imi permit sa va dau oarecari sfaturi bazate pe experienta.exista legea violentei in familie,care se refera si la astfel de cazuri de privare de libertate.nu stiu cat este luata in considerare,dar macar aveti un temei legal pe care sa va bazati actiunile.sa nu credeti niciun moment ca se va rezolva cu vorba buna,mediere,etc.asemenea mini-dictatori trebuie atacati in punctul lor slab (de exemplu le e rusine de ce va zice lumea despre situatia lor daca se afla de scandal,si atunci chiar trebuie sa provocati scandalul ca sa-i faceti sa cedeze).prietena dvs.probabil stie care sunt aceste puncte slabe...eu am reusit prin actiuni destul de violente sa-mi recuperez actele si o oarecare libertate.deci:nu va lasati,actionati prin toate mijloacele legale pe care le aveti la dispozitie (plangeri la Parchet,politie),asteptati-va la inrautatirea situatiei si,cel mai important,fiti alaturi de ea,ajutati-o,pentru ca e posibil sa nu mai poata iesi din casa pentru a depune plangerile.va doresc mult succes.
desi inca speram la o rezolvare amiabila, suntem decisi sa facem TOT ce e necesar pentru a ne intemeia o familie. Prin urmare, daca se va ajunge la un conflict, voi folosi toate atuurile pe care le voi avea - de aceea am si decis sa ma informez in privinta aceasta, pentru a nu ma trezi in mijlocul luptei cu... arma uitata acasa.

Multumim!
Incercati daca e posibil sa vina mediatorul la ele acasa.
Ar fi varianta de inceput.
Mediatorul poate sa discute daca il primeste in casa.

Alte discuții în legătură

Vrea sa plece de acasa amy02 amy02 Buna am o prietena care vrea sa plece de acasa are 16 si vrea sa se duca la prietnul ai acasa care este tot minor vor sta cu parinti lui .Deci ce poate pati ... (vezi toată discuția)
Vreau sa ajut o prietena Ymmm Ymmm buna ziua am si eu o prietena care nu stie cum sa divorteze,ea avand multe piedici ea are un baiat de 10 ani ,ea nu are carte de munca si nu are domiciliu din ... (vezi toată discuția)
Ce se poate face - mutare minora la domiciliul prietenului ShadowManMentza ShadowManMentza Buna, am 19 ani, iar prietena mea are 16 ani. Tin foarte mult la ea si ii vreau binele. Momentan sunt clasa 12-a si am de dat bacu... parintii ei fac scandal ... (vezi toată discuția)