avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 629 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort, minor, comun acord
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort, minor, comun acord

Buna ziua. Eu si sotul meu am hotarat sa divortam, avem un copil de 2 ani. As dori sa stiu care sunt pasii pentru a demara si incheia divortul intr-o formula cat mai "eleganta" si mai rapida.
Se poate sa ne prezentam amandoi la acelasi avocat?
Sunt necesari martorii?
Daca noi ne intelegem cu privire la custodia copilului, cine stabileste care este cuantumul pensiei alimentare?
Atat timp cat mai suntem casatoriti, are vreunul din noi dreptul sa duca copilul in vacanta in strainatate fara acordul celuilalt parinte?
Cat dureaza un astfel de divort si ce probleme pot aparea?

Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Daca ambii soti doresc un divort "elegant", atunci e necesar ca unul dintre dvs. sa formuleze cererea de divort si sa solicite desfacerea casatoriei din culpa comuna, fara motivare. In continutul cererii, sa se specifice ca se doreste desfacerea casatoriei prin aceasta modalitate, ca partile sunt de acord ca minorul sa revina unuia dintre parinti, ca celalalt se obliga sa plateasca o pensie de intretinere, eventual un drept de pastrare a lageturilor personale cu minorul, etc.
E de dorit sa alegeti o asemenea varianta de separare si, in acest caz, e bine sa solutionati si separarea averii dobandita in comun, daca exista.
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Mai 2009
Doinita Stingaciu, Avocat
Va multumesc foarte mult pentru raspunsuri, astept si la celelalte intrebari cand va mai fi cineva dispus. Bunuri in comun nu avem, fiecare cu ale lui, nu avem disensiuni in aceasta privinta.

Am omis sa intreb care sunt variantele de vizitare a minorului de catre parintele caruia nu ii este incredintat copilul. Eu as dori ca tatal sa aiba drept de vizitare oricand si sa petreaca cat timp doreste cu copilul, poate cauza acest lucru probleme in viitor?
Ati primit raspunsul la intrebarile principale, insa nu va poate reprezenta acelasi avocat in proces. Doar daca doriti sa consultati acelasi avocat , in particular ,nu sunt probleme , insa nu si in instanta , deoarece avocatui nu ii este permis sa reprezinte parti cu interese contrare.
Programul de vizitare poate fi cerut (in cazul dvs.) numai de catre parintele care nu a solicitat incredintarea minorului iar partile, pot de comun acord stabili acest program care va fi incuviintat ulterior de catre instanta.
Este de preferat sa se precizeze concret ziua/zilele, orele, perioada in care se vor efectua vizitele la minor, respectandu-se programul minorului (somn, masa, plimbare etc.).Desigur ca daca exista intelegere intre parti, "tatal" poate vizita/petrece cat timp doreste cu minorul, programul incuviintat de catre instanta fiind in aceasta situatie "facultativ", sa zicem.
Este bine sa consultati un avocat, acesta sa va redacteze cererea de chemare in judecata si sa-l reprezinte pe reclamant. Faceti apoi un inscris , pe care il depuneti la primul termen de judecata in care precizati intelegerea dumneavoastra cu privire la incredintarea minorului, cuantumul pensiei de intretinere si programul de vizita.
Bineinteles ca la primul termen trebuie sa fie prezenti ambii soti si sa recunoasca in fata instantei ca sunt de acord cu cele mentionate in inscris si ca staruiti in desfacerea casatoriei.

Alte discuții în legătură

Divort alkalina alkalina Casatoriti de 8 ani, un copil de 1 an si 6 luni, fara nici un fel de bunuri comune. Vrem sa divortam cat mai rapid si elegant. Am stabilit fara dubiu ca ... (vezi toată discuția)
Divort prin intelegere nomoreno nomoreno In cazul divortului prin intelegere, asa zisa forma eleganta de divort cand exista copii minori, ce se intapla daca imediat dupa pronuntarea sentintei , una ... (vezi toată discuția)
Divort cammelia cammelia doresc sa divortez, am 2 copii, unul major si unul minor, care sunt variantele? notar, mediator sau instanta? (vezi toată discuția)