Dumneavoastra va alegeti pe ce varianta de impozitare incepeti activitatea apoi verificati daca pentru codul caen pe care v-ati autorizat si pe care veti obtine venituri, e trecut in tabelul cu codurile caen acceptate la nivelul judetului dumneavoastra ca sa fie impozitate pe norme de venit.
In principiu trebuie sa aveti in vedere ca , daca depasiti sau nu acel plafon al normei de venit pentru codul caen autorizat, veti plati acelasi impozit. In plus, nu veti putea deduce nicio cheltuiala daca optati sa fiti platitor pe norma de venit. Asta daca activitatea ce o veti presta implica achizitii de bunuri de natura obiectelor de inventar, materialelor consumabile, daca poate va trebui sa angajati si o alta persoana sa va ajute sau veti avea nevoie sa incheiati contrate cu furnizorii de utilitati (lumina, telefon, internet), ar fi un impediment de care trebuie sa tineti cont.
Normal ca si ei vor face verificari dupa ce veti depune D220, la infiintare. Dar presupun ca intrebarea se referea la ce depinde de dumneavoastra, nu de ei, pentru a nu fi nevoit sa corectati, nu? Vreti sa le testati vigilenta?
problema e cineva apropiat si-a deschis acum 3 ani in 2011 o intreprindere individuala care si-a pus 3 coduri caen din care numai pe unul realizeaza venituri,
decl 220 a depus-o optand pentru norma de venit si deci a primit formularul 260 cu cat are de platit, si asa a mers toti 3 ani cu norma de venit ,
-ca acum sa-i spuna de la finante ca trebuia sa fie de la inceput la venit real ca unul din coduri nu se incadreaza la norma de venit si pe care nu are venituri
- iar in anul 2012 a depasit veniturile incasate de 100.000 euro
- intreb acum ce e de facut?
Verificati inca odata acel tabel cu normele de venit pentru anul de infiintare, sa vedeti daca codurile caen (cele trei) sunt trecute si acceptate ca fiind impozitate pe norme de venit.
Cat priveste verificarea D220, acum i-a venit randul sa o verifice. Cam tarziu.
ART. 49 Stabilirea venitului net anual pe baza normelor de venit
......
(9) Contribuabilii pentru care venitul net se determină pe bază de norme de venit și care în anul fiscal anterior au înregistrat un venit brut anual mai mare decât echivalentul în lei al sumei de 100.000 euro, începând cu anul fiscal următor, au obligația determinării venitului net anual în sistem real. Această categorie de contribuabili are obligația să completeze corespunzător și să depună declarația privind venitul estimat/norma de venit până la data de 31 ianuarie inclusiv. Cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea echivalentului în lei al sumei de 100.000 euro este cursul de schimb mediu anual comunicat de Banca Națională a României, la sfârșitul anului fiscal.