Ce reprezinta pedeapsa prevazuta de lege in vechiul cod penal? Se iau si consecintele deosebit de grave la determinarea pedepsei prevazute de lege?
Art. 141 ind 1 din vechiul cod spune ca prin pedeapsa prevazuta de lege se intelege pedeapsa prevazuta in textul de lege care incrimineaza fapta savarsita in forma consumata, fara luarea in considerare a cauzelor de reducere sau de majorare a pedepsei.
La neglijenta in serviciu, pedeapsa este de la o luna la 2 ani sau amenda. Insa neglijenta in serviciu, daca a avut consecinte deosebit de grave se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 10 ani.
Art 249 (1).Incalcarea din culpa, de catre un functionar public, a unei indatoriri de serviciu prin neindeplinirea acesteia sau prin indeplinirea ei defectuoasa, daca s-a cauzat o tulburare insemnata bunului mers al unui organ sau al unei institutii de stat ori al unei unitati din cele la care se refera art 145 sau o paguba patrimoniului acesteia ori o vatamare importanta intereselorlegale ale unei persoane, se pedepseste cu inchisoare de la o luna la 2 ani sau cu amenda.
(2) Fapta prevăzută în alin. 1, dacă a avut consecinţe deosebit de grave, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 10 ani.
Care este termenul de prescriptie la neglijenta in serviciu cu consecinte deosebit de grave pe vechiul cod? In codul penal vechi spune ca termenul de prescriptie e numai 5 ani daca legea prevede pedeapsa inchisorii mai mare de un an, dar care nu depaseste 5 ani. Si de 8 ani numai daca legea prevede pedepse de pana la 10 ani. Insa la art 141 ind 1 spune ca prin pedeapsa prevazuta de lege se intelege pedeapsa prevazuta de lege fara sa se ia in considerare cauzele de majorare a pedepsei.
8 ani ar fi termenul de prescripție a răspunderii penale, conform vechii legislații penale.pentru neglijena în serviciu cu consecințe deosebit de grave.
Consecințele deosebit de grave sunt înscrise în lege într-un alt alin. , ca variantă agravantă a infracțiunii și cu o pedeapsă mai mare.
Astfel, la stabilirea pedepsei se au în vedere limitele de pedeaspsă conform încadrării juridice a faptei și la individualizarea pedepsei se rețin și serie de circumstanțe atenuante sau/și agravante, după caz.
Deci 8 ani sunt pe legea veche. Ma gandeam ca consecintele deosebit de grave sunt o cauza de majorare.
De exemplu in noul cod penal spune ca:
Art 298 neglijenta in serviciu se pedepseste de la 3 luni la 3 ani sau amenda.
Art 309 Faptele care au produs consecinte deosebit de grave. Daca faptele prevazute in art 295, art 297, art 298, art 300, art 303, art 304, art 306 sau art 307 au produs consecinte deosebit de grave limitele speciale ale pedepsei prevazute de lege se majoreaza cu jumatate.
La art 308 e o cauza de reducere, daca persoanele sunt private.
Diferenta dintre noul cod si vechiul cod e ca in vechiul cod spunea clar limitele minime si maxime (valori absolute) pe cand in noul cod se face o majorare sau o reducere in fractii (valori relative).
In noul cod mi se pare clar ca pedeapsa prevazuta de lege e de la 3 luni la 3 ani sau amenda. De fapt si in art 309 spune asta (limitele speciale ale pedepsei prevazute de lege se majoreaza). In art 79 (1) se face distinctia intre circumstante atenuante si cazuri speciale de reducere a pedepsei. E ciudat insa ca in alin 2 al acelui articol vorbeste doar de circumstante agravante ca si cum ar fi acelasi lucru cu cazuri speciale de majorare a pedepsei. Pe mine ma intereseaza insa vechiul cod. Dar cred ca se poate interpreta in ambele variante. De exemplu cand se punea problema anul trecut a unei legi de amnistie erau revoltati unii la televizor ca se amnistiaza si uciderea din culpa. Apoi cineva a zis ca e pana la 7 ani deci nu se amnistiaza. Apoi un avocat a spus ca se ia in considerare intervalul 1-5 ani pentru ca spunea de pedeapsa prevazuta de lege.