Procedura “autorizaţiei” necesară producerii, importării sau comercializării de alcool, băuturi alcoolice, produse ce conţin alcool, tutun sau cafea, se găseşte reglementată în O.U.G. nr. 50/1998 modificată şi completată de Legea nr. 148/1999.
ACTE NECESARE AUTORIZÃRII
Autorizaţia de comercializare se emite cu percepere de taxe, în baza unei cereri-tip, conform modelului prezentat în anexa nr. 15 Ordonanţa de urgenţă nr. 50/1998, şi a următoarelor documente:
a) certificatul de înmatriculare eliberat de oficiul registrului comerţului;
b) certificatul de înregistrare fiscală;
c) adeverinţa eliberată de organul fiscal teritorial, din care să rezulte că solicitanţii de autorizaţii nu au obligaţii fiscale faţă de bugetul de stat. Nu se consideră obligaţii fiscale faţă de bugetul de stat, în înţelesul acestei prevederi:
- sumele pentru care agenţii economici au obţinut de la Ministerul Finanţelor înlesniri la plata acestora;
- sumele stabilite în urma controalelor efectuate de organele fiscale de specialitate şi care se află în diferite stadii de contestare sau în judecată;
- sumele care fac obiectul hotărârilor de suspendare a executării, date de instanţele judecătoreşti;
d) declaraţia solicitantului, pe propria răspundere, privind sediul social, filialele, sucursalele, punctele de lucru, birourile, staţiile de depozitare, magazinele şi orice alte locuri unde îşi desfăşoară activitatea, precum şi adresele acestora;
e) licenţa de fabricaţie emisă de către Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei, în cazul agenţilor economici producători interni care obţin venituri din vânzarea produselor supuse autorizării, provenite din producţia proprie, însoţită, în cazul agenţilor economici producători de alcool, de o declaraţie privind dotarea cu mijloace de măsurare a producţiei, vizată de supraveghetorul fiscal;
f) contractele de import încheiate cu partenerii externi sau comenzile de import, după caz, în situaţia agenţilor economici importatori care obţin venituri din vânzarea produselor supuse autorizării, provenite din operaţiuni proprii de import;
g) adeverinţă eliberată de organul fiscal teritorial, din care să rezulte deţinerea în patrimoniu a capacităţilor de producţie proprii, în cazul producătorilor interni de alcool şi de băuturi alcoolice, altele decât vinurile, ţuica şi rachiurile naturale.