avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 859 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Buna seara!
Ma adresez dvs., experti in domeniu, cu urmatoarele probleme:
1.
Am informatia ca soacra si cumnata mea, dupa moartea socrului meu (decedat de 8 ani), vor sa faca ilegal cadastru, intabulare, succesiune si vanzare a bunurilor (cladiri si terenuri intravilane si extravilane), fara a o indreptati pe sotia mea (mostenitoare in drept).
Ce pot face, in regim de urgenta, pentru a-mi apara bunurile cuvenite?
-pot depune momentan la primarie, cadastru, registrul agricol o INTERDICTIE?
Ce legi ma apara? Ce pot face?

2.
Soacra mea, in anul 2010, (atunci avand 73 de ani) a vandut mostenirea ei, unei nepoate. Va rog, sfatuiti-ma cum pot ataca actul de vanzare-cumparare?
In anul 2010, legea obliga testarea mintala - de catre medicul legal, a vanzatorului datorita varstei inaintate?
Lipsa testului este o cale de atacare a contractului?

Va multumesc!
1. nu vă apără nici o lege, pentru că nu aveți nici un drept. singura care poate face ceva e soția, la momentul când se va deschide succesiunea.
2. nu există obligativitatea testării psihologice a bătrânilor.
Ultima modificare: Luni, 11 August 2014
gicu13, utilizator
Soacra dvs. poate sa dispuna cum vrea de bunurile sale pe timpul vietii . Sotia dvs. are drept doar dupa tatal sau decedat. Succesiunea dupa socrul dvs. , respectiv , tatal sotiei , nu poate fi facuta fara sotia dvs, intrucat are calitatea de mostenitor . Doar pentru cota parte care ii revine dupa tatal decedat , poate sa emita pretentii , si aceasta trebuie stabilita , delimitata , de preferat prin buna intelegere , in instanta poate sa dureze mult si , costa.
Va multumesc pentru sfaturi! Va urez o zi buna!
Sotia dumneavoastra sa solicite dezbaterea succesorala si, eventual, sistarea starii de indiviziune prin partaj.


Dupa dezbaterea succesiunii, cota-parte din dreptul de proprietate, odata individualizata, poate fi transmisa catre un succesibil, cu titlu oneros sau cu titlu gratuit.

( daca sotia dumneavoastra doreste sa instraineze cota-parte indiviza ).


Transmiusiune dreptului de proprietate poate avea loc chiar daca nu este sistata starea de indiviziune prin partaj.

Dezbaterea succesorala, operatiune finalizata prin emiterea certificatului de mostenitor, care reprezinta titlu de proprietate, poate avea loc chiar daca o persoana nu este prezenta .( va exista o terta persoana, in calitate de mandatar, care sa reprezinte interesele coeredelui , conform procurii speciale ).

Daca exista neintelegeri, dezbaterea succesorala este realizata in fata instantei de judecata.


Instrainarea bunului indiviz, in materalitatea sa, poate fi facuta numai daca exista acordul de vointa al tuturor coproprietarilor, respectand regula unanimitatii.
( cota-parte din dreptul de proprietate poate fi instrainata, prin act autentic, existand acordul de vointa al proprietarului ).

Succesiunea este deschisa prin moarte.


Asadar, orice pact asupra unei mosteniri nedeschise este lovit de nulitate absoluta .( copiii vor culege bunurile succesorala dupa deces parintilor sai ).





Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obtinere certificat de mostenitor eec eec Buna ziua, Va rog as dori sa va intreb cum pot obtine cerificatul de mostenitor dupa tatal meu mort din 26.06.2013.Mentionez ca mai am o sora si mama mea care ... (vezi toată discuția)
Obligare succesiune MihaiM17 MihaiM17 Pe un titlu de proprietate al unui teren sunt 4 proprietariin cote egale : A, B, C, D. Proprietarul D a decedat in urma cu 10 ani si mostenitorii sai E si F au ... (vezi toată discuția)
Vanzare cota ideala din mostenire caradis caradis Buna ziua. Daca cumpar cota ideala dintr-o mostenire inainte de partajul succesoral , pot participa in proces in locul celui care a vandut. (vezi toată discuția)