avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 863 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum se face cu o datorie a unui parinte care a murit?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum se face cu o datorie a unui parinte care a murit?

Buna ziua!.. Ma confrunt si eu cu o mare prblema... tatal meu a decedat acum cateva luni .. si avea cateva datorii. El a luat imprumut de al 2 banici( imprumuturi de cate 10.000euro fiecare .. fara ipoteca sau girant).. In 2005 si 2006.. toate bune si frumoase a platit pana prin 2008.. de atunci nu a mai platit si a intrat in biroul de recuperare ... la o firma "k" .. A semnat cu ei o conventie de plata.. si a inceput sa plateasca la ei .. pana sa decedeze.. Am gasit si o asigurare de viata.. la banca de unde a luat un credit.. Este posibila ca aceea asigurare sa nu mai fie valabila pt. k tata daca nu a mai platit rata sa nu fi platit asigurarea.. . Cei de la firma de asigurari se pot folosi de asigurare.. Oare au cumparat creanta cu tot cu asigurare..?
Acum.. intrebarea mea este eu inca nu am anuntat k tatal meu a decedeat.. Oare ma vor cauta .? Exista vreo posibilitate sa imi puna sechestru pe casa tatalui meu...?
am avut o situatie similara cu socrul meu - avea credit la o banca si a decedat. sotia supravietuitoare nu si-a mai putut permite sa continue achitarea ratelor la credit si nu a mai platit nici o rata. a fost sfatuita sa faca succesiunea , iar ea a facut-o, in felul acesta a preluat si apartamentul si datoriile mortului. DAR - la notar, la acceptarea succesiunii, se poate specifica ca acceptati doar preluarea bunurilor, nu si a datoriilor. Noi am aflat abia cand faptul era consumat - succesiunea fusese dezbatuta la notar sub toate aspectele.

Intrebati un notar competent, eu stiu ca se poate.
leorot a scris:
DAR - la notar, la acceptarea succesiunii, se poate specifica ca acceptati doar preluarea bunurilor, nu si a datoriilor.

In ce an s-a intamplat povestea? Este prima oara cand auzim asa ceva.

Odata ce este acceptata succesiunea, ati prelaut atat activul , dar si pasivul patrimoniului transmis.

Mostenirea este acceptata expres, printr-o declaratie data in fata notarului public, sau tacit, implicit , prin acte prin care este lasata sa se intrevada vointa de a succede (preluarea din bunurile ce au apartinut lui de cujus ).


Succesiunea este deschisa prin moarte.De la accest moment, odata ce se procedeaza la acceptare de catre coerezi , cu privire la intregul patrimoniu al autorului, se poate initia procedura dezbaterii succesorale, dar si a partajului.


Prin urmare, odata ce ati acceptat mostenirea, va incumba si obligatia de plata a datoriilor defunctului.


Se poate proceda la executarea silita, in caz de neplata a debitului, in conditiile sus aratate.



Daca sunteti strain de succesiune prin neacceptare, nu aveti nicio obligatia de plata a creantei .





Acceptarea moştenirii
Art. 1114
Efectele acceptării
(1) Acceptarea consolidează transmisiunea moştenirii realizată de plin drept la data decesului.



(2) Moştenitorii legali şi legatarii universali sau cu titlu universal răspund pentru datoriile şi sarcinile moştenirii numai cu bunurile din patrimoniul succesoral, proporţional cu cota fiecăruia.



(3) Legatarul cu titlu particular nu este obligat să suporte datoriile şi sarcinile moştenirii. Prin excepţie, el răspunde pentru pasivul moştenirii, însă numai cu bunul sau bunurile ce formează obiectul legatului, dacă:
a) testatorul a dispus în mod expres în acest sens;


b) dreptul lăsat prin legat are ca obiect o universalitate, cum ar fi o moştenire culeasă de către testator şi nelichidată încă; în acest caz, legatarul răspunde pentru pasivul acelei universalităţi;



c) celelalte bunuri ale moştenirii sunt insuficiente pentru plata datoriilor şi sarcinilor moştenirii.



(4) În cazul înstrăinării bunurilor moştenirii după deschiderea acesteia, bunurile intrate în patrimoniul succesoral prin efectul subrogaţiei pot fi afectate stingerii datoriilor şi sarcinilor moştenirii.











Succes.
Ultima modificare: Miercuri, 13 August 2014
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Credit neachitat -debitor decedat npr82 npr82 Buna ziua. Tatal meu a contactat in 2008 un credit de nevoi personale in CHF de la piraeus fara asigurare de viata.. In 2009 a decedat si creditul a fost ... (vezi toată discuția)
Mostenire credit banca Florin Negrea Florin Negrea Daca am mostenit un credit inpropiu spus. Eu am stat in casa cu parinti mei ei au avut un credit la pireus au platit 7 ani. Dupa 7 ani au decedat amindoi casa ... (vezi toată discuția)
Deces titular credit irina07 irina07 tatal meu a facut un imprumut la o banca iar deoarece nu si a chitat ratele dosarul lui a fost plasat la o agentie de recuperari care este cunoscuta i Romania, ... (vezi toată discuția)