avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Cum renunt legal la munca de PSI?
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Cum renunt legal la munca de PSI?

Buna ziua, sunt angajat cu 8 h, la o institutie bugetara. Pe langa functia de baza mai sunt desemnat ca avand atributii de cadru tehnic psi, aceasta munca nefiind platita in plus, si o fac tot in acele 8 ore. Institutia mi-a platit cursul de PSI pe care l-am urmat.
1. In momentul de fata eu doresc sa nu mai ma ocup si de activitatea de PSI, sa raman doar cu functia mea, de baza. Cum procedez? Imi inaintez "demisia"? Am de platit institutiei contravaloarea cursului (eu sunt dispus sa fac acest lucru)? Dupa cat timp pot renunta daca ei mi-au platit cursul? Poate ma ajutati cu un model de renuntare la activitatea PSI. 2. Exista vreo lege in care persoanele desemnate ca avind si alte atributii pe langa cea de baza (PSI, SSM, etc.) sa poate fi platite in plus?
Mulumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:31, 12 August 2014
Ordinul MAI nr.163/ 2007 Norme generale de aparare impotriva incendiilor mentioneaza:
-art.6 (1) În cadrul autorităţilor administraţiei publice centrale şi al celorlalte organe centrale de specialitate, al Consiliului General al Municipiului Bucureşti, al consiliilor judeţene, municipale şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti, orăşeneşti şi comunale, al instituţiilor publice şi al operatorilor economici, în funcţie de nivelul riscului de incendiu şi de specificul activităţii, se constituie, după caz, următoarele structuri cu atribuţii de apărare impotriva incendiilor:
a) compartiment de apărare impotriva incendiilor, compus din doua sau mai multe cadre tehnice sau personal de specialitate cu atribuţii în domeniul apărării impotriva incendiilor;
b) cadru tehnic sau personal de specialitate cu atribuţii în domeniul apărării impotriva incendiilor numit exclusiv pentru aceasta activitate, conform legii;
c) serviciu public voluntar sau privat pentru situaţii de urgenta.
(2) În vederea îndeplinirii atribuţiilor pe linia apărării impotriva incendiilor, consiliile locale şi operatorii economici care nu au obligaţia, prin lege, sa angajeze cel puţin un cadru tehnic cu atribuţii în domeniul apărării impotriva incendiilor sau personal de specialitate, prevăzut la alin. (1) lit. b), pot desemna din rândul personalului propriu un salariat care sa îndeplinească şi atribuţii specifice în domeniul apărării impotriva incendiilor sau pot încheia un contract cu o persoana fizica sau juridică atestata, în condiţiile legii.
In cazul dvs., probabil, institutia bugetara unde sunteti angajata se incadreaza la al.(2), motiv pentru care in fisa postului dvs. pe langa atributii legate de activitatea de baza, aveti si atributii pe linie de psi-su. Postul pe care il ocupati este prevazut in organigrama institutiei cu cele 2 domenii de atributii, postul fiind salarizat ca atare (conform grilei de salarizare pentru tipul de institutie bugetara in care lucrati), nu separat pentru fiecare domeniu de atributii.
Nu puteti renunta unilateral, numai la atributiile pe linie de psi-su, datorita prevederilor din organigrama firmei.
Daca ati urmat cursuri pe linie de psi-su, platite de catre angajator, in contractul incheiat cu angajatorul pentru efectuarea cest curs, este mentionata perioada in care trebuie sa desfasurati activitate psi-su (se obisnuieste 3-5 ani, fara a exista o prevedere legala stricta, in acest sens), fara a plati valoarea cursului (% in functie de perioada desfasurata efectiv).
Eu am luat relativ recent aceasta activitate, fiindu-mi trecut doar in fisa postului la ultimul punct ca din anul acesta se "ocupa si de psi". Organigrama nu are prevazut un post "functie de baza+ Psi". Cu angajatorul n-am incheiat nici un contract ca sa ma trimita la curs. Doar au spus: de maine pleci la cursul de PSI si de cand termini cursul preiei aceasta activitate dar care nu ti-o putem plati, n-avem cadru legal. "Tipic pt bugetari - personalul multifunctional". Care e solutia pana la urma?
Am precizat in mesjul meu anterior, cadrul legal in care se poate repartiza activitatea psi-su.
Angajatorul ar trebui sa emita o decizie scrisa in care sa nominalizeze responsabilitatile pe linie de psi-su pe care trebuie sa le aveti.
Daca nu a fost respectat cadrul legal, faceti o sesizare scrisa, cu nr. de inregistrare/ data catre angajator si solicitati intrarea in legalitate.
Daca nu ati incheiat contract cu angajatorul in momentul trimiterii la cursul psi, puteti avea un atuu in cazul in care va dati demisia, pentru a nu plati cursul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cadru tehnic psi Dorisz Dorisz Cadrul tehnic PSI poate fi angajat cu 2 ore? (vezi toată discuția)
Cadru tehnic psi nicradu nicradu Avem un salariat care este angajat cu program 8 ore/zi si are o functie administrativa. Firma l-a trimis sa faca un curs de cadru tehnic cu atributii ... (vezi toată discuția)
Ssm , psi , economist pap pap Ma puteti ajuta va rog si pe mine , am facut cele doua cursuri ssm si psi acum eu sunt incadrata ca si economist si in fisa postului am si atributii de ssm si ... (vezi toată discuția)