avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1017 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dezbatere succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dezbatere succesiune

Buna ziua! As vrea sa stiu si eu cum se imparte o mostenire la 5 copii, 2 din ei fiind decedati , dar avand urmasi. Multumesc!
Masa succesorala se imparte la 5, daca nu exista renuntatori/straini de succesiune, deci fiecare mostenitor primeste 1/5. Mostenitorii celor decedati primesc, indiferent de numarul acestora, cota de 1/5, cuvenita celui in locul caruia au fost chemati la mostenire.
Ultima modificare: Luni, 11 August 2014
Cabinet de Avocat Feraru Diana, Avocat
Si mai am o intrebare. Daca socrul meu in timpul vietii a renuntat la mostenire, copiii lui isi pot cere drepturile in aceasta conditie?
Art. 1121

Efectele renunţării

(1) Succesibilul care renunţă este considerat că nu a fost niciodată moştenitor.

(2) Partea renunţătorului profită moştenitorilor pe care i-ar fi înlăturat de la moştenire sau celor a căror parte ar fi diminuat-o dacă ar fi acceptat moştenirea.
Se poate pune clauza la actul de renuntare, de genul, sa cada intelegerea in cazul instrainarii ...fiind vorba de un teren?
Nu, nu se poate insera o astfel de clauza. Revocarea renuntarii este reglementata expres:

Art. 1123

Revocarea renunţării

(1) În tot cursul termenului de opţiune, renunţătorul poate revoca renunţarea, dacă moştenirea nu a fost deja acceptată de alţi succesibili care au vocaţie la partea care i-ar reveni, dispoziţiile Art. 1120 aplicându-se în mod corespunzător.

Aceasta este singura varianta in care se poate reveni asupra renuntarii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Renuntare la mostenire viorel77 viorel77 In 2008 am renuntat la mostenire prin act notarial. Acum in 2019 pot sa anulez actul de renuntare si sa redevin mostenitor? (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire ganirolf ganirolf Buna ziua, Va rog sa ma sfatuiti ce pot face in aceasta situatie: Suntem 3 frati cu părinții decedați . Noi frații nu am dezbătut moștenirea după ... (vezi toată discuția)
Dacă am renunțat la moștenire în favoarea fratelui meu iar ... Cristian Racaceanu Cristian Racaceanu Dacă am renunțat la moștenire în favoarea fratelui meu iar acesta a decedat pot să-mi cer acum înapoi moștenirea(bineînțeles în termenul de opțiune ... (vezi toată discuția)