avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 960 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Abonamente RATB
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Abonamente RATB

Sunt deductibile abonamentele RATB si METROREX folosite pentru transportul angajatilor de la acasa la serviciu?
Cel mai recent răspuns: Ioana Constantin , Contabil 09:14, 22 Mai 2009
Codul Muncii
Cei care raspund la telefonul pentru asistenta contribuabil sustin ca abonamentele RATB/Metrorex utilizate pentru transportul personalului de acasa la serviciu pot fi deductibile doar in cazul in care sunt impozitate ca avantaje in natura conform art 56 alin 3 lit f.

Puteti sa fiti mai explicita si sa-mi indicati art corespunzator din Codul Muncii, respectiv Codul Fiscal de unde rezulta ca acestea sunt deductibile ?
In sensul deductibilitatii la impozit pe profit , baza legala este :
ART. 21

Cheltuieli

(1) Pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate în scopul realizării de venituri impozabile, inclusiv cele reglementate prin acte normative în vigoare
norme :
23.f) cheltuielile efectuate pentru transportul salariaţilor la şi de la locul de muncă.

Deductibilitate in sesnul impozitului pe salarii :
ART. 55

Definirea veniturilor din salarii
(3) Avantajele, cu excepţia celor prevăzute la alin. (4), primite în legătură cu o activitate dependentă includ, însă nu sunt limitate la:
f) permise de călătorie pe orice mijloace de transport, folosite în scopul personal;

Comentariu : contrazic cele spuse de serviciul asistenta contribuabil , cu argumentul ca daca permisul de calatorie acordat este folosit in interesul firmei, respectiv pentru ca salariatul sa parcurga drumul casa- firma -casa , atunci nu este considerat avantaj, si prin urmare nu este impozabil, in sensul impozitului pe salariu .

Art. 56: Deducere personala

(1)Persoanele fizice prevazute la art. 40 alin. (1) lit. a) si alin.(2) au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub forma de deducere personala, acordata pentru fiecare luna a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se afla functia de baza.
(2)Deducerea personala se acorda pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de pâna la 10.000.000 lei inclusiv, astfel:
- pentru contribuabilii care nu au persoane în întretinere - 2.500.000 lei;
- pentru contribuabilii care au o persoana în întretinere - 3.500.000 lei;
- pentru contribuabilii care au doua persoane în întretinere - 4.500.000 lei;
- pentru contribuabilii care au trei persoane în întretinere - 5.500.000 lei;
- pentru contribuabilii care au patru sau mai multe persoane în întretinere -6.500.000 lei.
Pentru contribuabilii care realizeaza venituri brute lunare din salarii cuprinse între 10.000.001 lei si 30.000.000 lei, inclusiv, deducerile personale sunt degresive fata de cele de mai sus si se stabilesc prin ordin al ministrului finantelor publice.
Pentru contribuabilii care realizeaza venituri brute lunare din salarii de peste 30.000.000 lei nu se acorda deducerea personala.
(3)Persoana în întretinere poate fi sotia/sotul, copiii sau alti membri de familie, rudele contribuabilului sau ale sotului/sotiei acestuia pâna la gradul al doilea inclusiv, ale carei venituri, impozabile si neimpozabile, nu depasesc 2.500.000 lei lunar.
(4)În cazul în care o persoana este întretinuta de mai multi contribuabili, suma reprezentând deducerea personala se atribuie unui singur contribuabil, conform întelegerii între parti.
(5)Copiii minori, în vârsta de pâna la 18 ani împliniti, ai contribuabilului sunt considerati întretinuti.
(6)Suma reprezentând deducerea personala se acorda pentru persoanele aflate în întretinerea contribuabilului, pentru acea perioada impozabila din anul fiscal în care acestea au fost întretinute. Perioada se rotunjeste la luni întregi în favoarea contribuabilului.
(7)Nu sunt considerate persoane aflate în întretinere:
a)persoanele fizice care detin terenuri agricole si silvice în suprafata de peste 10.000 mp în zonele colinare si de ses si de peste 20.000 m2 în zonele montane;
b)persoanele fizice care obtin venituri din cultivarea si din valorificarea florilor, legumelor si zarzavaturilor în sere, în solarii special destinate acestor scopuri si/sau în sistem irigat, din cultivarea si din valorificarea arbustilor, plantelor decorative si ciupercilor, precum si din exploatarea pepinierelor viticole si pomicole, indiferent de suprafata.
(8)Deducerea personala determinata potrivit prezentului articol nu se acorda personalului trimis în misiune permanenta în strainatate, potrivit legii.
**********
23. În sensul art. 21 alin. (1) din Codul fiscal, sunt cheltuieli efectuate în scopul realizării de venituri impozabile şi următoarele:
f) cheltuielile efectuate pentru transportul salariaţilor la şi de la locul de muncă.
Normă metodologică din 22/01/2004
- Literele e) şi f) de la Pct. 23, Titlul II, au fost introduse prin art. I lit. B pct. 6 din H.G. nr. 1579/2007.
Daca treceti in CIM ca asigurati transportul si pentru sumele decontate aveti factura si chitanta va spun sigur ca este deductibila cheltuiala cu transportul, deoarece Abonamentul este pe Popescu, Popescu este angajatul Dvs, dar cheltuiala s-a inregistrat in contabilitate in baza unei facturi emisa pentru firma Dvs. Cei de la finante va ofera solutiile care ii avantajeaza pe ei: trecute pe statul de plata, cheltuiala este alta, si veniturile la stat pe masura.
Nu va lasati la ei, cautati solutii care sunt si ieftine si legale.
Va doresc succes!

Alte discuții în legătură

Deductibilitate bonuri fiscale de taxi anagrigorescu anagrigorescu Buna ziua, 1.O intreprindere individuala poate sa deduca bonuri fiscale de taxi si daca exista o limita la valoarea bonurilor de taxi si cate bonuri pe zi ... (vezi toată discuția)
Deducere personala la impozitul pe salarii gelian_andubog gelian_andubog Cine poate sa-mi raspunda care este venitul maxim realizat de o persoana pentru a putea fi introdusa la deducere de impozit la o alta persoana? (vezi toată discuția)
Deduceri personale enco enco Daca 2 persoane traiesc impreuna in concubinaj, au acelasi domiciliu, au un copil impreuna, barbatul poate avea in intretinere si mama copilului? Mentionez ca ... (vezi toată discuția)