avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 572 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Initiere negociere colectiva
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Initiere negociere colectiva

Buna ziua,
Lucrez la o societate unde exista contract colectiv de munca.Acesta a fost negociat in luna mai,anul 2012.in contract avem articol in care se specifica durata acestuia,de 2 ani.In cazul in care nici una dintre parti nu initiaza negocierea dupa acesti 2 ani,contractul se prelungeste pe o perioada de inca 1 an.Am avut control de la ITM si acestia au dat ca si masura initierea negocierii colective,desi codul muncii spune ca cei de la ITM nu au voie sa intervina cu privire la contractul colectiv.Ma puteti indruma,va rog frumos,cu privire la actele pe care trebuie sa le intocmesc pt aceasta negociere?Multumesc frumos
Ultima modificare: Marți, 12 August 2014
ralucapavelescu, utilizator
Cel mai recent răspuns: ralucapavelescu , utilizator 15:24, 12 August 2014
Prelungirea tacita a CCM nu este o practica agreeata de organele de control, de altfel, nici recomandata, astfel, ulterior celor doi ani, trebuia doar sa intocmiti un act aditional la acesta care sa ateste ca prevederile sale raman neschimbate, pe care il inregistrati la ITM. Acum daca s-a dispus masura initierii de negocieri colective, va trebui sa demarati procedura in acest sens, pe care am sa o detaliez succint, asa cum reiese aceasta din legea dialogului social, asa cum am inserat-o in suportul de curs Resurse Umane pe care il sustine firma noastra :
I. Angajatorul negociaza cu sindicatul sau reprezentantii salariatilor in termen de 45 de zile de la expirarea CCM anterior.
In cazul in care angajatorul nu initiaza negocierea sindicatul sau reprezentantii salariatilor poate solicita iniţierea de negocieri în vederea încheierii CCM. In termen de 10 zile calendaristice de la primirea solicitarii angajatorul are obligatia de a demara proceduri. Durata totala a negocierilor nu poate depasi 60 de zile calendaristice.
II. Angajatorul emite o convocare catre sindicat/reprezentant în termen de 5 zile de la primirea solicitãrii din partea sindicatului prin care se iniţiazã efectiv declansarea negocierilor. Convocarea va cuprinde data, ora şi locul desfãşurãrii negocierilor.
III. La prima sedinta se stabilesc informatiile ce urmeaza a fi puse la dispozitia partilor si se vor stabili urmatoarele:
* persoanele care participa la negociere,
* durata, locul intalnirilor,
* la fiecare data sedinta trebuie sa se incheie cu un proces verbal.
IV. Partile se reunesc într-o a doua şedinţã propunand in detaliu elementele costitutive ale CCM ce urmeazã a fi inserate în cuprinsul acestuia.
V. În situaţia în care pãrţile convin asupra aspectelor de inserat, se procedeazã la incheierea CCM, care va fi semnat de cãtre pãrţi.
VI. CCM impreuna cu anexele obligatorii(programul de formare profesionalã si grila de salariatilor) sunt inregistrate la ITM. Din momentul înregistrãrii CCM, devine document oficial devenind legea pãrţilor. În vederea înregistrãrii CCM va avea obligatoriu dovada de reprezentabilitate a partilor, procedura de negociere si anexele obligatorii toate fiind depuse in atatea exemplare cate parti sunt.
VII. Daca ITM constata ca anumite elememte ale CCM contravin dispozitiilor in vigoare il va inapoia partilor pentru completare. Completarile vor constitui act aditional la CCM.

Sper sa va fie de folos !
Deci cu privire la masura dispusa de catre ITM va trebui doar sa raspund si sa atasez raspunsului o convocare a partilor pentru o semnare noua a CCM,dupa care sa finalizez intreaga procedura?
Va multumesc pt tot
La adresa catre ITM , atasati convocatorul privind participarea la negocierea c.c.m.
Daca s-a stabilit si o eventuala prima data a negocierii faceti mentiune in raspuns si despre aceasta.
Acum stiu ce am de facut!
Va multumesc pt tot!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ccm la nivel de unitate neincheiat!!!help!!! tudorache_anca2000 tudorache_anca2000 buna ziua!ce pot face in situatia in care nu s-a incheiat contractul colectiv de munca la nivel de unitate in situtia in care sunt 40 de angajati si nu a ... (vezi toată discuția)
Negociere ccm daniela-claudia daniela-claudia Va rog sa-mi spuneti cine negociaza contractul colectiv de munca la nivel de societate daca in cadrul societatii exista sindicat reprezentativ dar are numai 80 ... (vezi toată discuția)
Contractul colectiv de munca laszloecaterina laszloecaterina am peste 21 de salariati (34 sezon si extrasezon (oct-martie 5) cum se procedeaza pentru initierea contractului colectiv de munca. Multumesc (vezi toată discuția)