avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 639 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Calomnie sau nu?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Calomnie sau nu?

In calitate de agent constatator am aplicat o sanctiune contraventionala, iar contravenientul a facut plangere penala impotriva mea pentru incalcarea dispozitiilor art. 296, 297 si art. 298 din Noul Cod Penal.
Dupa ce am fost cercetat pe la Parchet s-a dispus Clasare intrucat faptele nu exista.
Pot depune plangere in civil pentru calomnie pe care sa o sustin cu decizia Tribunalului, ramasa definitiva si irevocabila? Am omis sa mentionez faptul ca, contravenientul m-a si filmat cu un telefon mobil si a postat pe net un filmulet care a fost fost vizualizat si comentat in mod denigrator la adresa mea de mai multe persoane.
Care sunt sansele de castig si ce pretentii financiare pertinente sa emit in aceasta cauza? Care este taxa de depunere a plangerii si ce procent din suma solicitata trebuie sa achit la depunerea plangerii?
Cel mai recent răspuns: CatalinEu , utilizator 13:35, 12 August 2014
Este posibila si depunerea unei plangeri penale pentru savarsire infractiunii prevazute si pedepsite de art.268 c.p., daca stiti ca a facut-o cu rea credinta cunoscand ca faptele nu sunt reale.
ART. 268
Inducerea în eroare a organelor judiciare
(1) Sesizarea penală, făcută prin denunţ sau plângere, cu privire la existenţa unei fapte prevăzute de legea penală ori în legătură cu săvârşirea unei asemenea fapte de către o anumită persoană, cunoscând că aceasta este nereală, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(2) Producerea sau ticluirea de probe nereale, în scopul de a dovedi existenţa unei fapte prevăzute de legea penală ori săvârşirea acesteia de către o anumită persoană, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.
(3) Nu se pedepseşte persoana care a săvârşit inducerea în eroare a organelor judiciare, dacă declară, înainte de reţinerea, arestarea sau de punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva celui faţă de care s-a făcut denunţul sau plângerea ori s-au produs probele, că denunţul, plângerea sau probele sunt nereale.

Reglementări anterioare:
- alin. (1): art. 259 alin. 1 din vechiul Cod penal
- alin. (2): art. 259 alin. 2 din vechiul Cod penal
- alin. (3): art. 259 alin. 3 din vechiul Cod penal

Multumesc pentru aspectele prezentate insa ma interesa si latura civila daca se poate

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inducerea in eroare a organelor judiciare maintrebazi maintrebazi Buna ziua, Poate cineva sa ma sfatuiasca, daca am primit un NUP in ianuarie 31 ( acuzatie pt evaziune fiscala) mai pot face acum plangere pentru inducerea ... (vezi toată discuția)
Plangeri penale abuzive RobertZoicas RobertZoicas Buna ziua. Va rog sa ma informati cum pot sa opresc inregistrarile abuzive de plangeri penale. Mai nou, este o practica de depunere a plangerilor penale pentru ... (vezi toată discuția)
Inducerea in eroare a organelor judiciare stefystef2010 stefystef2010 In cazul in care am primit NUP de la Parchet pentru Abuz in serviciu si ulterior Tribunalul respinge plangerea petentului impotriva ordonantei procurorului , ... (vezi toată discuția)