In calitate de agent constatator am aplicat o sanctiune contraventionala, iar contravenientul a facut plangere penala impotriva mea pentru incalcarea dispozitiilor art. 296, 297 si art. 298 din Noul Cod Penal.
Dupa ce am fost cercetat pe la Parchet s-a dispus Clasare intrucat faptele nu exista.
Pot depune plangere in civil pentru calomnie pe care sa o sustin cu decizia Tribunalului, ramasa definitiva si irevocabila? Am omis sa mentionez faptul ca, contravenientul m-a si filmat cu un telefon mobil si a postat pe net un filmulet care a fost fost vizualizat si comentat in mod denigrator la adresa mea de mai multe persoane.
Care sunt sansele de castig si ce pretentii financiare pertinente sa emit in aceasta cauza? Care este taxa de depunere a plangerii si ce procent din suma solicitata trebuie sa achit la depunerea plangerii?
Este posibila si depunerea unei plangeri penale pentru savarsire infractiunii prevazute si pedepsite de art.268 c.p., daca stiti ca a facut-o cu rea credinta cunoscand ca faptele nu sunt reale.
ART. 268
Inducerea în eroare a organelor judiciare
(1) Sesizarea penală, făcută prin denunţ sau plângere, cu privire la existenţa unei fapte prevăzute de legea penală ori în legătură cu săvârşirea unei asemenea fapte de către o anumită persoană, cunoscând că aceasta este nereală, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(2) Producerea sau ticluirea de probe nereale, în scopul de a dovedi existenţa unei fapte prevăzute de legea penală ori săvârşirea acesteia de către o anumită persoană, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.
(3) Nu se pedepseşte persoana care a săvârşit inducerea în eroare a organelor judiciare, dacă declară, înainte de reţinerea, arestarea sau de punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva celui faţă de care s-a făcut denunţul sau plângerea ori s-au produs probele, că denunţul, plângerea sau probele sunt nereale.