avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1149 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... partaj - credit bancar
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

partaj - credit bancar

Cu ocazia partajarii bunurilor comune, dupa desfacerea casatoriei, prin hotarare judecatoreasca s-a consfiintit intelegerea partilor cu privire la atribuirea (intre altele) in natura a unui bun achizitionat in timpul casatoriei prin credit bancar (neachitat integral la momentul partajului), unuia dintre soti. Intrebare: care este in continuare situatia contractului de credit daca in hotarare nu se mentioneaza nimic? Cine achita in continuare ratele?
Multumesc anticipat pentru raspuns.
Cine are interes sa pastreze bunul, logic.
Corect este ca din masa bunurilor comune sa se scada si datoriile comune, si atribuirea sa se fi facut cu considerarea faptului ca bunul atribuit este inca neachitat, si cu considerarea partii achitate deja din pret prin ratele lunare.
In raport cu banca, ambii soti sunt in continuare buni de plata, pentru ca banuiesc ca ambii soti apar ca imprumutati in contractul de credit. Sotul caruia nu i s-a atribuit bunul in natura nu va mai avea si calitatea de garant-ipotecar, pentru ca dreptul de proprietate intreg i s-a atribuit celuilalt sot insa, in calitatea sa de imprumutat sau codebitor, va fi raspunzator personal pentru rambursarea creditului, in solidar cu sotul proprietar.
Din moment ce am facut partajarea bunurilor comune cu stabilirea cotelor cuvenite fiecaruia, iar bunul ipotecat a cazut in lotul sotului, deci este proprietatea lui, iar suma imprumutata a fost folosita integral pt achizitionarea bunului respectiv, achitarea creditului cade in sarcina acestuia. Nu se poate unul sa se aleaga cu bunul, iar celalalt sa ramana cu datoria!!!
Din moment ce sunteti atat de hotarata ca aveti dreptate, nu vad motivul pentru care mai intrebati:)
Daca banca nu este de acord cu modificarea contractului, in sensul incheierii unui act aditional prin care singur imprumutat sa ramana sotul caruia i s-a atribuit bunul, solutia ramane cea pe care v-am scris-o.
Altfel, sotii ar putea divorta doar pentru ca unul dintre ei sa scape de executarea silita pentru diferenta dintre pretul obtinut din executarea silita a imobilului achizitionat prin credit si creditul restant.
Dupa divort veti avea situatia unui codebitor, cu exceptia cazului pe care vi l-am scris - ca banca accepta modificarea contractului de credit, sau cu exceptie cazului cand la incheierea contractului de credit nu ati avut calitatea de imprumutat sau codebitor.
Am luat un credit de la CEC Bank; de suma luata de la CEC s-a mai folosit si o alta persoana care nu apare pe contractul de credit; am hotarat de comun acord sa mergem la un notar public si sa facem un act conform caruia cealalta persoana isi ia angajamentul in scris ca va returna suma catre CEC Bank; acum persoana respectiva nu arespectat intelegerea , iar cei de la CEC imi spun ca tot eu raspuns pentru nerambursarea creditului si imi recomanda sa merg la un executor judecatoresc cu actul semnat in fata notarului.
Cum imi recomandati sa procedez?
Va multumesc
Este evident ca fata de banca raspundeti dumneavoastra si puteti fi oricand executat silit de catre aceasta. Daca aveti un act autentic care constata o creanta exigibila puteti merge la un executor judecatoresc si sa cereti executarea silita a acestui debitor.

Alte discuții în legătură

Subiect: partaj apartament cumparat cu credit ipotecar d-r d-r Creditul ipotecar a fost achizitionat doar pe baza veniturilor fostului sot ,el fiind titularul creditului . Ce obligatii are fosta sotie la executarea ... (vezi toată discuția)
Partaj judiciar Tedesco Tedesco Buna ziua! [b][b]Inainte de casatorie[/b] am contractat 3 credite[/b] (imobiliar, auto si nevoi personale), la care mai am de platit inca 5 ani, iar acum ... (vezi toată discuția)
Divorț. poate prelua unul dintre soți ratele la creditul imobiliar făcut în timpul căsătoriei? mariaevelina mariaevelina Buna ziua, Eu si sotul suntem in proces de divort, la ultima infatisare am convenit ca divortul sa fie prin acord. Avem un copil minor de trei ani si un ... (vezi toată discuția)