Amanarea aplicarii pedepsei nu este o hotarare de condamnare, este o nouă alternativă la aplicarea unei sancţiuni penale, astfel, persoanei faţă de care s-a dispus amânarea aplicării pedepsei nu i se mai aplică pedeapsa şi nu este supusă nici unei decăderi, interdicţii sau incapacităţi ce ar putea decurge din infracţiunea săvârşită, dacă nu a săvârşit din nou o infracţiune până la expirarea termenului de supraveghere,nu s-a dispus revocarea amânării şi nu s-a descoperit o cauză de anulare.
Nu este nevoie de intervenţia reabilitării cu privire la o asemenea pedeapsă, iar acest efect se produce, aşadar, în măsura în care amânarea nu a fost revocată sau anulată.
Conform art. 59 pct. 2 şi art. 104 din Legea nr. 255/2013 (#M18), începând cu data de 1 februarie 2014 (data intrării în vigoare a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală), la articolul 103 alineatul (1), litera c) va avea următorul cuprins:
#M18
ART. 103*)
(1) Suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule se dispune:
.................................................................................
"c) pentru o perioadă de 90 de zile când fapta conducătorului de autovehicul sau tramvai a fost urmărită ca infracţiune la regimul circulaţiei pe drumurile publice, precum şi în cazul accidentului de circulaţie din care a rezultat decesul sau vătămarea corporală a unei persoane şi instanţa de judecată sau procurorul a dispus clasarea, renunţarea la urmărirea penală, renunţarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei, dacă pentru regula de circulaţie încălcată prezenta ordonanţă de urgenţă prevede suspendarea exercitării dreptului de a conduce."
Doar in cazul in care se aplica suspendarea pedepsei sub supraveghere , permisul de conducere va fi anulat.
Conform art. 59 pct. 4 şi art. 104 din Legea nr. 255/2013 (#M18), începând cu data de 1 februarie 2014 (data intrării în vigoare a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală), la articolul 116 alineatul (1), literele b) şi d) vor avea următorul cuprins:
#M18
"b) a trecut un an de la data graţierii pedepsei sau a rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere;
..........................................................................
d) interzicerea dreptului de a exercita profesia sau ocupaţia de conducător de autovehicule, prevăzută la art. 66 alin. (1) lit. i) din Codul penal, a expirat sau a fost revocată."
Aveti dosar penal intocmit pentru savarsirea infractiunii prevazute si pedepsite de art.336 c.p. Nu exista nici o sansa sa mai conduceti pana la solutionare. Asteptati sa vedeti valoarea probelor biologice si atunci procedati in consecinta. Daca veti fi trimis in judecata si condamnat, permisul se anuleaza in urma hotararii de condamnare ramasa definitiva.
ART. 336 c.p.
Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe
(1) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana, aflată sub influenţa unor substanţe psihoactive*), care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere.
(3) Dacă persoana aflată în una dintre situaţiile prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) efectuează transport public de persoane, transport de substanţe sau produse periculoase ori se află în procesul de instruire practică a unor persoane pentru obţinerea permisului de conducere sau în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.
Adica chiar nu pot face nimic sa primesc o amenda ceva sa conduc sub supraveghere e prima abatere lucrez la o firma mare ca agent interventie nu am avut probleme???
~ final discuție ~