avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 784 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Contradictie in oug 51/2008 : cine returneaza taxa ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Contradictie in oug 51/2008 : cine returneaza taxa catre stat?

Mama mea pensionara a castigat un proces la fond.
Dar desi i s-a acordat scutirea la plata taxei de timbru, instanta prin sentinta a obligat-o sa restituie taxa catre stat, aplicand art.50 ind.2 din OUG nr.51/2008.
Acest art. prevede ca atunci când "beneficiarul ajutorului public dobandeste bunuri a caror valoare, respectiv cuantum, depaseste de 10 ori cuantumul ajutorului public acordat (ceea ce cazul mamei, ca mai toate cazurile), acesta este obligat sa restituie ajutorul public."
Pe de alta parte art.18 din oug prevede: "Cheltuielile pentru care partea a beneficiat de scutiri sau reduceri prin incuviintarea ajutorului public judiciar vor fi puse in sarcina celeilalte parti, daca aceasta a cazut in pretentiile sale. Partea cazuta in pretentii va fi obligata la plata catre stat a acestor sume."

In cazul mamei, daca se aplica art.18, paratul este cel care trebuie sa restituie catre stat taxa de timbru, pentru ca a pierdut procesul.
Daca se aplica art.50 alin.2, mama mea este cea care trebuie sa restituie catre stat taxa de timbru.
Cum este corect? Mie mi se pare ca cele doua art. 18 si 50 ind.2 sint contradictorii.

Alte discuții în legătură

Scutit taxa de timbru judiciar VikBemBem VikBemBem Buna ziua. Doresc sa fac un apel la o hotarare. Am fost scutit de taxa de timbru judiciar la prima judecata. Voi face cerere de scutire taxa timbru ... (vezi toată discuția)
Nu inteleg hotararea VikBemBem VikBemBem Buna ziua. ------------- In actiunea civila am cerut \\"cu cheltuieli de judecata\'\' [b] * Cum pot deduce din aceasta hotarare daca \'\'cheltuielile mele ... (vezi toată discuția)
Intampinare Flavian Mitrac Flavian Mitrac Buna ziua! In cazul in care sunt de acord cu pretentia dedusa judecatii formulez intampinare prin care specific faptul ca sunt de acord si ca nu am nicio ... (vezi toată discuția)