As dori sa aflu ce se intampla cu apartamentul in caz de divort? Mentionez ca apartamentul a fost cumparat de la socrii in baza unui contract de vanzare cumparare, acum sapte ani. In acest contract sunt specificate urmatoarele:
,,Pretul acestei vanzari este in suma de x lei, suma pe care noi vanzatorii, declaram ca am primit-o integral anterior datei autentificarii prezentului act ''
Se mai specifica in acest contract ca;
,,Noi , vanzatorii dorim sa ne pastram dreptul de abitatie viagera asupra apartamentului ce face obiectul prezentului contract pana la sfarsitul vietii noastre. Proprietatea de drept se transmite cu data de azi, data autentificarii prezentului act, iar deplina proprietate de fapt asupra apartamentului se transmite de la data decesului nostru.''
Din moment ce doi soti au dobandit printr-un contract de vanzare-cumparare un bun, nu conteaza de unde, acest bun (apartamentul) va fi unul dintre bunurile care se vor imparti intre cei doi soti, de comun acord (adica la intelegerea intre cei doi isi vor imparti averea asa cum cad la invoiala), sau daca nu se vor putea intelege amiabil, bunurile dobandite in timpul casatoriei vor fi impartite printr-un proces de partaj care inseamna: alti bani, alti nervi, ca sa nu zic alta distractie pentru ca nu se potriveste.
Va doresc multa intelepciune!
Mentionez faptul ca soacra traieste inca, iar socrul a decedat acum cativa ani. In plus mai este si ceea ce este stipulat in contractul de vanzare cumparare:
''Noi , vanzatorii dorim sa ne pastram dreptul de abitatie viagera asupra apartamentului ce face obiectul prezentului contract pana la sfarsitul vietii noastre. Proprietatea de drept se transmite cu data de azi, data autentificarii prezentului act, iar deplina proprietate de fapt asupra apartamentului se transmite de la data decesului nostru.''
In cazul divortului , acel apartament fiind un bun comun al sotilor dobandit in timpul casatoriei face obiectul partajului. Inca conditia esta ca proprietarul (acel sot) in lotul caruia va cadea apartamentul sa respectul dreptul de abitatie viagera stipulat in contractul de vanzare cumparare.
Indiferent de la cine a fost comparat, acest bun imobil a fost dobandit in timpul casatoriei , prin urmare e bun proprietate comuna in devalmasie , si face parte si masa bunurilor comune partajabile .
Partajarea , ca regula , se va face proportional , conform prezumtiei de contributie egala a sotilor .Insa si aceasta prezumtie e una relativa , putand fi combatuta prin proba contrara , daca dvs faceti dovada unui aport pecuniar mai mare la cumpararea acestui bun comun.
Inteleg ca unul dintre soti o sa obtina apartamentul, cu conditia sa respecte abitatia viagera pentru vanzatorul care este inca in viata, urmand ca celalalt sa fie despagubit cu cat? Cu contravaloarea a 1/3 din valoarea apartamentului sau cum?