avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 283 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie agricultura
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie agricultura

Buna ziua,
O persoana iese la pensie in 1988. In anul 2008 revine la casa de pensii cu o adeverinta de la CAP si cere recalcularea pensiei. Stagiu in agricultura se intinde pe o perioada de 7 ani . In acesti 7 ani se efectueaza si stagiu militar avand din cei 7 ani in decursul a doi ani lucrate la CAP 5 luni in anul inrolarii in armata respectiv 2 luni in anul lasarii la vatra. Casa de pensii nu vrea sa ia in calcul si acesti doi ani in care se persoana a fost in armata dar a muncit si la CAP. Mentionez ca aceste perioade sunt dinstincte in an si nu se suprapun. Explicatia casei de pensii este ca nu se poate recalcula pensie in anii in care exista deja calculata perioada contributiva in speta stagiu militar. Am cerut sa-mi dea si mie legea la care se refera dar nu au dat nicio informatie in acest sens. Exista o asemenea specificatie in lege?
Daca nu, pentru anii in care are lucrat doar 5 luni respectiv 2 luni calculul punctajului la pensie este acelasi prin impartirea volumului realizat la cel prevazut unde adaug punctajul din armata sau tin cont cate luni sunt lucrate la CAP in cei doi ani ?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ion damaschin , utilizator 16:10, 17 August 2014
Precizati din adeverinta;
Numarul de norme realizate in fiecare an(7).
Numarul de norme stabilit a se realiza in fiecare an(7).
1960 - prevazut 230 realizat - 100
1961 - prevazut 130 realizat - 75 (4 luni a lucrat la CAP) - pleaca in armata
1962 - prevazut 230 realizat - 30 - (lucreaza la CAP 2 luni) - revine din armata
1963 - prevazut 120 realizat - 200
1964 - prevazut 120 realizat - 210
1965 - prevazut 125 realizat - 180
1966 - prevazut 120 realizat - 210

Cati ani utili am? Ce punctaj acumulez la pensie?
100+75+30+200+210+180+210=1005:120=8 timpi utili
Se vor lua in calcul doar 7 timpi utili(numarul anilor in care s-au realizat norme).
7x0,57255=4,00785 puncte
Ultima modificare: Joi, 14 August 2014
Carp Mircea, utilizator
Va multumesc! Casa de pensii nu doreste sa-mi recunoasca doi ani utili si anume cei in care sunt completati de stagiu in armata. Nu am avut adeverinta de la CAP la prima deschidere a dosarului de pensionare ci am adus-o la 4 ani de la prima calculatie a pensiei cand am facut si cerere de recalculare. Mentionez ca cele doua activitati sunt in luni distincte din an.
E corecta motivatia casei de pensii sau e un abuz al lor sa-mi micsoreze o pensie oricum mica?
Ati primit decizia in urma recalcularii cu luarea in calcul a adeverintei ?
Dati mai multe amanunte din ea.
Numar de puncte pentru adeverinta.
Motivarea neluarii in calcul a celor 2 ani.

Alte discuții în legătură

Timp util - stagiu de cotizare pavellevap pavellevap constituie stagiu de cotizare si se ia in calcul timpul util di agricultura la: 1. pensia anticipata? 2. pensia anticipata partiala? 3. pensia de ... (vezi toată discuția)
Suprapunere de perioade de vechime eagle_free eagle_free Buna seara. Ma adresez dvs. cu o situatie care nu ar fi noua in domeniu. Unchiul meu are trecut in carnetul de munca o vechime in perioada 1973 - 1974, la o ... (vezi toată discuția)
Pensie cap Lupes Fenina Lupes Fenina O persoanâ care a lucrat la CAP, născută la 05.10.1949 cu o vechime de 25 ani (data angajării este 1964-1990, anii 1964; 1965 nu a efectuat norma în ... (vezi toată discuția)