avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1055 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Proces pentru nerespectarea autorizatiei de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Proces pentru nerespectarea autorizatiei de constructie?

Buna ziua,

as avea nevoie de o parere referitoare la urmatoarea situatie.
Am construit o casa pentru care proiectantul si constructorul au decis modificarea amplasamentului in teren cu cativa centimetri - modificare neprevazuta in autorizatia de construire. Vecinul este nemultumit si vrea sa ma dea in judecata pe mine ca beneficiar pentru nerespectarea autorizatiei.
Avand in vedere ca nu am luat eu aceasta decizie (exista o motivatie tehnica), poate acest vecin sa ma dea in judecata pentru executarea lucrarii? Precizez ca am contract atat cu firma de constructii cat si cu un diriginte de santier.

Va multumesc anticipat!

Conform art. 37 din Legea nr. 50/1991 construcţiile executate fără autorizaţie de construire sau cu nerespectarea prevederilor acesteia, precum şi cele care nu au efectuată recepţia la terminarea lucrărilor, potrivit legii, nu se consideră finalizate şi nu pot fi intabulate în cartea funciară.În această situaţie se aplică în continuare sancţiunile prevăzute de lege.

Este important si acei centimetri pentru ca 90-120 cm poate crea o problema reala vecinului si pe cale de consecinta actiune in justitie unde va puteti intoarce impotriva firmei constructoare pe baza contractului incheiat cu aceasta

Parerea mea este ca si in functie de acei centimetri,poate obtineti o intelegere cu vecinul pe calea medierii, caz in care va recomand sa apelati un asemenea specialist.
In masura in care ii produce un prejudiciu (vecinului) si constructia nu respecta autorizatia poate sa va dea in judecata.
Pentru a va apara puteti chema in garantie pe antreprenor urmand ca, in masura in care veti fi obligat la repararea prejudiciului, antreprenorul sa il suporte (daca nu cumva modificarile au fost facute la solicitarea dvs. si antreprenorul poate dovedi asta).
Multumesc pentru raspunsuri! O data cu receptia lucrarii si intabularea se mai poate utiliza aceesi motivatie pentru un eventual proces? Eu m-am oferit sa repar toate prejudiciile pe care vecinul sustine ca i le-am cauzat, dar nu a fost de acord.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conditii intabulare constructie? cindeadiana cindeadiana As dori sa stiu daca pentru intabularea unei case nou construite este nevoie ca aceasta sa aiba geamuri,usi si fatada terminata? Sunt aceastea conditii ... (vezi toată discuția)
Receptie lucrari de schimbare destinatie apartament adef5 adef5 Buna ziua, pentru lucrarile de modificare destinatie a unui apartament in spatiu comercial, pentru care s-a emis autorizatie de construire, dupa declararea ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract diriginte de santier IUL23 IUL23 Va solicit o lamurire daca sunteti amabili, caci am dori la Primaria Tg.Neamt sa reziliem un contract de dirigintie de santier, unui specimen ce stie doar sa ... (vezi toată discuția)