avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 930 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de invaliditate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de invaliditate

Buna ziua!
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns.
Amo prietena de 43 ani si a fost diagnosticata cu cancer la plamani. De astazi incepe chimioterapia. Am auzit ca se poate depune dosar pt pensie de boala. Are cam 18 ani lucrati pe cartea de munca.
V-as ruga sa imi spuneti daca se poate cere pensie de boala si daca da, cam ce ar trebui sa contina dosarul
Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:39, 24 Septembrie 2014
1. - Se poate beneficia de pensie de invaliditate oricand, daca medicii vor decide incadrarea intr-un grad de invaliditate.
- Incadrarea intr-un grad de invaliditate se face prin decizie emisa de medicul expert al asigurarilor sociale avand in vedere si documentele medicale emise de medicul specialist care asigura asistenta medicala.
- Trimiterea catre medicul specialist o da medicul de familie.
- Asadar se incepe cu o vizita la medicul de familie.



2. Actele necesare care se depun la Casa de Pensii sunt:

- carnet de muncă, în original şi copie;
- buletin/carte de identitate, în copie;
- certificat de naştere şi/sau certificate de căsătorie, în copie;
- diploma de studii şi foaia matricolă, în copii, sau adeverinta de certificare a perioadelor de
studii învătământ superior;
- adeverintă privind sporurile la salariu;
- adeverintă privind grupa superioară/conditii de muncă;
- alte acte pentru dovedirea perioadelor de activitate şi a veniturilor realizate;
- adeverintă din care să reiasă data încetării plătii indemnizatiei pentru incapacitate
temporară de muncă sau, după caz, data încetării calitătii de asigurat;
- decizia medicală asupra capacitătii de muncă;
- FIAM/BP2 pentru accident de muncă/boală profesională, în copie
Va multumesc pentru raspunsul dvs!
Dar am inteles ca cest lucru se poate face abia dupa un an si sase luni de cand a fost diagnosticata, atat poate beneficia de concediu medical.
In alta ordine de idei, este adevarat ca, pe durata concediului medical poate beneficia de o pensie de handicap? ( am inteles ca suma este de230 lei/luna, dar pentru un bolnav de cancer cu venituri reduse este importanta)
Unde se depune acest dosar si ce acte sunt necesare?
Multumesc anticipat!
1. - Nu este obligatoriu ca sa aveti un anumit numar de zile de concediu medicala inainte de pensionarea de invaiditate.
- Medicul este cel care hotaraste daca exista sanse sa va insanatositi in timpul concediului medical si daca nu atunci va propune la pensie de invaliditate.

2. - Pentru a primi indemnizatie de handicap trebuie sa aveti incadrarea intr-un grad de handicap in baza unui certificat de handicap emis de comisia de expertiza medicala.
- Luati legatura cu Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului.
- Cititi si pe:
[ link extern ]
si ce scrie acolo este valabil pentru toate primarile din tara (acolo scrie si actele necesare).

3. Indemnizatia de handicap se poate cumula cu pensia de invaliditate.

Ultima modificare: Vineri, 22 August 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Va multumesc foarte mult pt raspunsul dvs. Dar in situatia in care prietena mea este angajata si are deja 60 zile de concediu medical, de care tipuri de pensie poate beneficia? Este compatibila vreuna cu calitatea de angajat? Probabil cei de la firma unde lucreaza o sa i ceara demisia la implinirea a 90 zile de concediu medical.
Multumesc inca o data pt lamuriri, nu am avut de a face cu asemenea probleme!!!!
1. In mesajele anterioare v-am spus ca poate beneficia de pensie de invaliditate daca medicii ii vor stabili un grad de invaliditate.

2. Sa nu isi dea demisia sub nici o forma.

3. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 13.
(1) Durata de acordare a indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã este de cel mult 183 de zile în interval de un an, socotitã din prima zi de îmbolnãvire.

(2) Începând cu a 91-a zi, concediul se poate prelungi de cãtre medicul specialist pânã la 183 de zile, cu aprobarea medicului expert al asigurãrilor sociale.

(3) Durata de acordare a concediului şi a indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã este mai mare în cazul unor boli speciale şi se diferenţiazã dupã cum urmeazã:
a) un an, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculozã pulmonarã şi unele boli cardiovasculare, stabilite de Casa Naţionalã de Asigurãri de Sãnãtate, denumitã în continuare CNAS, cu acordul Ministerului Sãnãtãţii;
b) un an, cu drept de prelungire pânã la un an şi 6 luni de cãtre medicul expert al asigurãrilor sociale, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculozã meningealã, peritonealã şi urogenitalã, inclusiv a glandelor suprarenale, pentru SIDA şi neoplazii, în funcţie de stadiul bolii;
c) un an şi 6 luni, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculozã pulmonarã operatã şi osteoarticularã;
d) 6 luni, cu posibilitatea de prelungire pânã la maximum un an, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru alte forme de tuberculozã extrapulmonarã, cu avizul medicului expert al asigurãrilor sociale.

Art. 14.
(1) Medicul primar sau, dupã caz, medicul specialist în afecţiunea principal invalidantã poate propune pensionarea de invaliditate dacã bolnavul nu a fost recuperat la expirarea duratelor de acordare a indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã, prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã.

(2) În situaţii temeinic motivate de posibilitatea recuperãrii, medicul prevãzut la alin. (1) poate propune prelungirea concediului medical peste 183 de zile, în scopul evitãrii pensionãrii de invaliditate şi menţinerii asiguratului în activitate.

(3) Medicul expert al asigurãrilor sociale decide, dupã caz, prelungirea concediului medical pentru continuarea programului recuperator, reducerea programului de lucru, reluarea activitãţii în raport de pregãtirea profesionalã şi de aptitudini ori pensionarea de invaliditate.

(4) Prelungirea concediului medical peste 183 de zile se face pentru cel mult 90 de zile, conform procedurilor stabilite de Casa Naţionalã de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurãri Sociale, denumitã în continuare CNPAS, împreunã cu CNAS, în raport cu evoluţia cazului şi cu rezultatele acţiunilor de recuperare.


4. Deci medicul expert al asigurarilor sociale este cel care decide cand se termina concediul medical si daca o propune sau nu pentru pensie de invaliditate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de handicap dupa un accident vascular? costalisna costalisna Buna ziua, Apelez la bunavointa d-voastra. Mama mea a avut un accident vascular, in plus este si cardiaca. Asadar, ea nu are voie sa faca efort, sa sea in ... (vezi toată discuția)
Intrerupere activitate burloiunicoleta burloiunicoleta In 2006 am fost operata de cancer la sanul drept,anul trecut a recidivat si am fost operata si la celalalt san.Dupa operatie,fac tratament cu citostatice si ... (vezi toată discuția)
Concediu medical yo_ionela yo_ionela Buna! Tatal meu a fost operat de cancer in data de 14 decembrie 2010. El se afla in concediu medical de atunci. Intebarea mea este cat poate beneficia de ... (vezi toată discuția)