Buna ziua,
Am fost anuntat acum cateva zile ca punctul de lucru unde activez s-ar putea desfiinta, firma mare fiind la Bucuresti. Au mai fost desfiintate si alte puncte de lucru din tara si la desfiintarea unuia am fost chiar eu martor si am vazut ca acolo angajatiii au fost "sfatuiti" sa-si dea demisia cu art 55B. Banuiesc ca la fel se poate intampla si la mine, mai ales ca am inteles ca daca angajatii sunt dati afara angajatorul nu mai poate face alte angajari ulterior(chiar, e adevarat?). Eu am doar 5 luni de cand sunt angajat la aceasta firma cu contract de munca pe perioada nedeterminata. Tot la desfiintarea acelui punct de lucru la care am fost martor, managerul a fost sfatuit sa-si dea demisia cu art 55B si la refuzul lui i s-a spus ca va fi trimis sa lucreze pe alta pozitie in alt punct de lucru. La ce distanta maxima poti fi trimis sa lucrezi intr-un alt punct de lucru si daca se poate schimba incadrarea functiei si diminuarea salariului de baza? In cazul in care mi se cere sa-mi dau demisia pentru ca altfel voi fi mutat in alta localitate si pe alta functie si cu alt salariu ce pot face? Mentionez ca pozitia pe care sunt angajat este cea de manager. Va multumesc frumos pentru raspuns.
1. In cazulconcedierii prin restrangere de activitate angajatorul nu mai poate angaja pe o perioada de 9 luni de zile o persoana pe functia desfiintata si in cadrul aceluiasi punct de lucru .
2.Puteti fi delegat laun alt punct de lucru pe o perioada de 60zile fara acordul D-voastra , prelungirea ulterioara necesitand semnatura salariatului
" Art. 44. [durata delegării]
(1) Delegarea poate fi dispusă pentru o perioadă de cel mult 60 de zile şi se poate prelungi, cu acordul salariatului, cu cel mult 60 de zile.
(2) Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport şi cazare, precum şi la o indemnizaţie de delegare, în condiţiile prevăzute de lege sau de contractul colectiv de muncă aplicabil."
3. In ultima situatie mentionata de D-voastra trebuie sa tineti cont de prioritatile personale - alegeti sa aveti un job , mai departe de casa , pe o functie inferioara celei avute in prezent , sau sa demisionati si sa va cautati un alt angajator.
4. Incadrarea si salariul pot fi modificate in baza acordului de vointa al ambelor parti , rezultatul fiind incheierea unui act aditional la contractul de munca .
5. Daca numai 5 luni de vechime in campul muncii aveti pana in prezent , nu se poate pune problema de a beneficiia de indemnizatie de somaj in cazul in care "obtineti " o concediere .
1. Daca mai aveti 7 luni lucrate in ultimele 24 de luni la alt angajator veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
2. Pe postul dvs. desfiintat se poate angaja alta persoana daca concedierea dvs. este individuala. Daca este o concediere colectiva atunci nu se poate angaja alta persoana timp de 9 luni (daca intre timp se reia activitatea trebuie sa va anunte si pe dvs. si numai daca refuzati poate sa angajaeze pe altcineva pe acel post).
Va multumesc frumos pentru raspuns. Va mai intreb insa si in ce conditii si daca pot fi mutat cu serviciul prin transfer catre alt punct de lucru, daca acest lucru se poate realiza fara acordul meu si daca nu sunt de acord cu transferul mi se va desface contractul de munca cu litera "I"?
1. Nu mai exista litera "i" (era art.130, lit.i in vechiul Cod al muncii).
2. Va poate delega la un alt loc de munca al aceluiasi angajator dar numai pentru 60 de zile. Se mai poate prelungi cu inca 60 de zile dar numai cu acordul dvs.
3. Pe perioada delegarii vi se vor deconta cheltuielile de transport, cazare si veti primi si o indemnizatie de delegare (v. art.42-44 din Codul muncii).
Relocare loc de munca
tbia
Buna ziua
Sucursala unde am lucrat eu a fost desfiintata in timp ce eu eram in CIC. In mai eu va trebui sa-mi reincep activitatea, intebarea mea este cat de ... (vezi toată discuția)