avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 927 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Remunerare diversi locatari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Remunerare diversi locatari

In blocul nostru nimeni nu mai vrea sa faca nimic gratis, nici macar sa tina cheile de la subsol pt a permite diverse interventii...nici macar un bec nu mai vrea sa schimbe nimeni gratis...este aberant sa le incheiem la toti diverse tipuri de contracte de fiecare data cand presteaza ceva - de ex daca monteaza 1 bec sau deschide usa subsolului pt o interventie - si nici contracte permanente nu este cazul sa le facem pt ca nu tot timpul au aceste lucruri de facut...poate intr-o luna schimba 2 becuri, dar in urmatoarele 3 nu mai face nimic...de aceea ne gandim sa-i recompensam prin decontarea unor cheltuieli personale, de ex benzina sau alimente la o valoare apropiata de suma pe care ar dori-o ca plata pt serviciul respectiv....aceste cheltuieli le putem apoi introduce pe lista de plata a intretinerii la capitolul "cheltuieli administrativ-gospodaresti"....la fel ne-am gandit sa recompensam si presedintele asociatiei, care, cf statutului asoc nu este remunerat cu salariu, insa nici chiar degeaba sa munceasca nu este echitabil...isi cheltuie totusi timp si bani cu activitatile specifice asociatiei....nu am gasit nici o dispozitie legala care sa interzica acest mod de recompensare, deci putem proceda astfel??
Ultima modificare: Miercuri, 13 August 2014
coryzalia, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 20:14, 13 August 2014
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Multe din activitatile marunte de care amintiti se pot include in fisa postului administratorului.
Conform legii 230/2007 asociatia de proprietari poate angaja administrator persoana fizica pe baza de CIM sau poate incheia contract de administrare cu firme specializate, atestate pentru administrarea imobilelor.
In afara de administrator, asociatia este obligata sa aleaga un comitet executiv condus de presedintele asociatiei. Presedintele si/sau membrii comitetului execuitiv pot fi remunerati in baza contractelor de madat si pot primi astfel indemnizatii.
Asa ca presedintelui puteti sa-i stabiliti o indemnizatie. Daca dintre membrii comitetului gasiti o persoana potrivita care sa mai faca ceva impreuna cu administratorul ori fara administartor, puteti sa stabiliti si pentru acesta o indemnizatie lunara.
Cititi cu atentie legea 230/2007 si HG 1588/2007 si o sa gasiti aceste prevederi.
Cu privire la cheile de la subsol, cutii de posta ale asociatiei, geamurile sau usile ce dau spre terase, chei de la boxele femeilor de serviciu, chei de la casa lifturilor...., am infiintat un panou in sediul asociatie pe care sunt toate aceste chei. Oricand apare necesitatea, administratorul, presedintele sau alt membru al comitetului ia cheia de la panou si alearga la subsol sa opreasca apa ori la alta usa sau geam...
Iar in afara de salariu pentru administartor acordam indemnizatie presedintelui si inca pentru doi membri ai comitetului. Unul ajuta in probleme tehnice (supravegheaza reparatiile, citeste apometrele...), altul tine casieria cu tot tabietul (incasari, plati, emite facturi, primeste facturi, evidentiaza toate operatiunile de trezorerie in registrul de casa dar si in registrele de fonduri si fisele personale...).
Suntem multumiti pentru ca sunt oameni constiinciosi pe care-i platim corect pentru munca lor. Gratuit dam si primim doar sfaturi. In rest totul e pe bani.
Nu aveti administrator sau membri ai comitetului/reprezentant scara ?
De regula cheia de la subsolul tehnic trebuie sa fie la indemana reprezentantilor asociatiei,a sefului de scara
De pomana cheia se afla la cel mai vechi proprietar din imobil,daca la mementul cand se solicita inspectarea,repararea parti comune din subsolul tehnic proprietarul nu este acasa,respectiv nu poate asigura accesul in subsolul tehnic
In situatia in care asociatia de proprietari nu se inregistreaza cu sume cu titlu de restanta fata de furnizorii de servicii,daca nu exista restante la plata cotelor de intretinere datorate nerespectarii dispozitiilor in vigoare de catre reprezentantii asociatiei de proprietari,prin decizii ale comitetului executiv pot fi acordate recompese financiare
Noi avem ca administrator o firma care nu face decat calcularea intretinerii si incasarile. Aceasta firma a delegat o persoana pt blocul nostru care vine doar pt incasari si sa ia indexurile de apa din cutia postala a administratiei. Cand a fost o data solicitat sa se prezinte la bloc pt a permite accesul la subsol al unui reprezentant Radet, a spus ca n-are bani de benzina !!! Cheia de la subsol o are un locatar care spune ca s-a saturat sa tot fie deranjat "degeaba". Membrii comitetului si presedintele nu sunt remunerati, sunt persoane active profesional, mare parte din timp sunt la serviciu, deci nu pot interveni, asa ca totul ramane pe umerii pensionarilor, care s-au "trezit" ca vor avantaje materiale. De asta am pus intrebarea respectiva.
Alegeti in comitet oameni care au timp sa se ocupe de asociatie, chiar pensionari pentru ca sunt oameni cu experienta si au si ei nevoie de miscare, de apreciere, de a fi bagati in seama dar au si nevoie de medicamente ori de un fruct pe care uneori nu si-l pot procura.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asociatie de proprietari calin felicia calin felicia Presedintele asociatiei de proprietari are dreptul sa tina cheia la urcarea pe bloc pe motiv ca dansul a semnat receptia izolatiei de pe bloc? (vezi toată discuția)
Excesuri? florincristi florincristi Daca o parte din membri asociatiei de locatari cu presedintele,administrator fac abuzuri pentru faptul ca se cred stapani la oi iar majoritatea locatarilor tac ... (vezi toată discuția)
Controlul accesului in bloc si cum functioneaza interfonul andreiSRR andreiSRR Locuiesc intr-un bloc care are o asociatie de proprietari. Recent s-au inceput lucrarile de reabilitare termica (platite de primarie), si, printre altele s-au ... (vezi toată discuția)