avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 649 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu crestere copil pana la 2 ani fara ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu crestere copil pana la 2 ani fara indemnizatie si insarcinata cu al 2-lea

Buna ziua, ceea ce doresc eu sa intreb este: ce drepturi am in situatia in care, eu sunt in concediu de crestere al copilului pana la doi ani aprobat de institutia la care lucrez ca functionar public, dar nu beneficiez de indemnizatie doar de cei 2 milioane lei lunar-alocatie( am avut concediu fara plata 12 luni anterior, si chiar daca inainte am muncit 6 ani neintrerupt, am fost tratata ca orice persoana care nu a muncit nici o zii-cam nedrept), iar acum sunt insarcinata cu al 2-lea copil. Mentionez ca urmeaza sa imi reiau activitatea inainte de a naste al doilea copil.Sa imi reiau activitatea mai repede? Ma ajuta cu ceva? Care va fii procedura pentru cel de al doilea copil? Va rog daca puteti sa imi dati un raspuns cat mai complet. Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:02, 13 August 2014
1. Nu ati fost tratata "ca orice persoana care nu a muncit nici o zi" ci ca o persoana care nu a avut venituri profesionale in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului, deci nu a indeplinit conditiile legale pentru a beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC).

1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Art. 8.
(1) În cazul în care persoana îndreptãţitã, beneficiarã a concediului şi a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului sau, dupã caz, a stimulentului de inserţie, pânã la împlinirea de cãtre copil a vârstei de un an sau 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, naşte în aceastã perioadã unul sau mai mulţi copii ori se produce o nouã situaţie dintre cele prevãzute la art. 8 alin. (2) din ordonanţa de urgenţã, aceasta, la finalizarea concediului sau, dupã caz, a dreptului la stimulentul de inserţie, acordat pentru copilul anterior, opteazã, pe baza unei noi cereri, pentru unul dintre drepturile prevãzute la art. 2 alin. (1), respectiv art. 7 din ordonanţa de urgenţã. Pentru continuitatea acordãrii drepturilor, cererea trebuie sã fie depusã cu 60 de zile înaintea împlinirii de cãtre copilul anterior a vârstei de 1, 2 sau 3 ani, în cazul copilului cu handicap, sau în termen de maximum 30 de zile de la aceastã datã. În cazul în care se depãşeşte acest termen, drepturile vor fi acordate de la data depunerii cererii.

(1.1) In cazul prevazut la alin. (1), daca persoana indreptatita nu a indeplinit pentru copilul nascut anterior conditiile de acordare a concediului si a indemnizatiei pentru cresterea copilului/stimulentului lunar sau stimulentului de insertie, insa le indeplineste pentru acest din urma copil, parintele/persoana indreptatita care a beneficiat de concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului sau, dupa caz, de stimulentul lunar/stimulentul de insertie poate opta pentru incetarea drepturilor mentionate acordate pentru copilul anterior, celalalt parinte/cealalta persoana indreptatita avand posibilitatea de a solicita drepturile pentru acest din urma copil.
...

2. Asadar daca in cele 12 luni premergatoare nasterii celui de al doilea copil (inclusiv luna nasterii) ati avut venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (CCC1, concedii medicale, concediu de maternitate etc.) veti putea beneficia de indemnizatie pentru CCC2.

3. Dar trebuie sa tineti cont si de ce spune Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
O persoană poate solicita doar concediul pentru creşterea copilului, fără a solicita şi indemnizaţia pentru creşterea copilului aferentă?

Solutie:
În baza prevederilor art. 9 alin. (1) din OUG nr. 111/2010, persoana care îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 2 alin. (1) din OUG nr. 111/2010 are dreptul la concediu şi indemnizaţie lunară în funcţie de varianta pentru care optează pentru fiecare dintre primele 3 naşteri sau, după caz, pentru primii 3 copii. Concediul pentru creşterea copilului în funcţie de opţiunea aleasă se solicită de la angajator. După aprobarea concediului de către angajator, persoana poate solicita la primăria de la locul de domiciliu indemnizaţia pentru creşterea copilului aferentă perioadei de concediu pentru care a optat. În cazul în care persoana nu solicită indemnizaţia pentru creşterea copilului, pe perioada concediului nu se pot plăti contribuţiile individuale de asigurări sociale de sănătate, iar această perioadă nu mai poate fi asimilată stagiului de cotizare în vederea stabilirii drepturilor de pensie în sistemul public şi a drepturilor stabilite de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare.

4. - Parerea mea este ca puteti beneficia de CCC2 si indemnizatia aferenta.
- Dar pentru ca in CCC1 nu ati avut venituri din indemnizatie atunci indemnizatia pentru CCC2 va fi ce minima adica 600 lei lunar.
- Cand se termina CCC1 faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii raporturilor de serviciu si reluarea activitatii.
- Apoi veti intra in concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) dupa care veti putea intra in CCC2.

5. Pentru un raspuns oficial puteti contacta (si pe e-mail) Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) sau chiar si ANPIS, pe e-mail, la: anps@prestatiisociale.ro
Ultima modificare: Miercuri, 13 August 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stimulent de insertie pe perioada concediului de maternitate timcyke timcyke Buna ziua, As dori sa stiu daca se sisteaza acordarea stimulentului de insertie pe perioada concediului de maternitate si CCC, si daca raspunsul este ... (vezi toată discuția)
Conditii de intrarea tatalui in concediu de crestere copil mikemc mikemc Va rog sa ma ajutati cu o opinie privind urmatoarea situatie: 1. sotia este in concediu de crestere copil cu o durata de 2 ani (pentru primul copil), ... (vezi toată discuția)
Nelamurire oanantochi oanantochi Buna ziua, ajutati-ma va rog cu o informatie..unde am intrebat mi s-au dat rasp diferite si nu stiu care ar fi corect: in prezent am 2 copii.. 1. primul ... (vezi toată discuția)