avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 393 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Deducere TVA, cheltuieli deductibile din facturi ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Deducere TVA, cheltuieli deductibile din facturi neinregistrate

O societate a descoperit ca nu a inregistrat cateva facturi de la furnizori din anii 2011, 2012 si 2013. De la 1 ianuarie 2013 este platitoare de impozit pe venit 3%. Intrebarea este: mai poate sa inregistreze acum acele facturi si sa deduca TVA -ul ?
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 15:12, 14 August 2014
Le inregistrati si depuneti rectificative pentru D101 pentru anii in care era platitoare de impozit pe profit.
Reglati si cu declaratiile pentru tva (D394).
Bilanturile raman asa si inregistrati in contul 117 in acest an.
Pe langa ce s-a mentionat mai sus:

Ordin 3055/2009:

pct. 63
(7) În notele la situaţiile financiare trebuie prezentate informaţii suplimentare cu privire la erorile constatate.

pct 249
(2) În cazul corectării de erori care generează pierdere contabilă reportată, aceasta trebuie acoperită înainte de efectuarea oricărei repartizări de profit.

In plus sa faceti si in registrul de evindenta fiscala precizari cu privire la anii pe care ii veti corecta, pt ca :

15. Pentru determinarea profitului impozabil contribuabilii sunt obligaţi să întocmească un registru de evidenţă fiscală, ţinut în formă scrisă sau electronică, cu respectarea dispoziţiilor Legii nr. 82/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, referitoare la utilizarea sistemelor informatice de prelucrare automată a datelor. În registrul de evidenţă fiscală trebuie înscrise veniturile impozabile realizate de contribuabil, din orice sursă într-un an fiscal, potrivit art. 19 alin. (1) din Codul fiscal, cheltuielile efectuate în scopul realizării acestora, inclusiv cele reglementate prin acte normative în vigoare, potrivit art. 21 din Codul fiscal, precum şi orice informaţie cuprinsă în declaraţia fiscală, obţinută în urma unor prelucrări ale datelor furnizate de înregistrările contabile. Evidenţierea veniturilor impozabile şi a cheltuielilor aferente se efectuează pe natură economică, prin totalizarea acestora pe trimestru şi/sau an fiscal.


TVA:

Sumele se trec in D300 la regularizari tva dedusa

Cod fiscal:

ART. 147^1 Dreptul de deducere exercitat prin decontul de taxă

(1) Orice persoană impozabilă înregistrată în scopuri de TVA, conform art. 153, are dreptul să scadă din valoarea totală a taxei colectate, pentru o perioadă fiscală, valoarea totală a taxei pentru care, în aceeaşi perioadă, a luat naştere şi poate fi exercitat dreptul de deducere, conform art. 145 - 147.

(2) În situaţia în care nu sunt îndeplinite condiţiile şi formalităţile de exercitare a dreptului de deducere în perioada fiscală de declarare sau în cazul în care nu s-au primit documentele de justificare a taxei prevăzute la art. 146, persoana impozabilă îşi poate exercita dreptul de deducere prin decontul perioadei fiscale în care sunt îndeplinite aceste condiţii şi formalităţi sau printr-un decont ulterior, dar nu pentru mai mult de 5 ani consecutivi, începând cu data de 1 ianuarie a anului care urmează celui în care a luat naştere dreptul de deducere.

(3) Prin norme se vor preciza condiţiile necesare aplicării prevederilor alin. (2), pentru situaţia în care dreptul de deducere este exercitat după mai mult de 3 ani consecutivi după anul în care acest drept ia naştere.

(4) Dreptul de deducere se exercită chiar dacă nu există o taxă colectată sau taxa de dedus este mai mare decât cea colectată pentru perioada fiscală prevăzută la alin. (1) şi (2).


Norme:

(2) În aplicarea art. 147^1 alin. (3) din Codul fiscal, persoana impozabilă va notifica organele fiscale competente printr-o scrisoare recomandată, însoţită de copii de pe facturi sau alte documente justificative ale dreptului de deducere, faptul că va exercita dreptul de deducere după mai mult de 3 ani consecutivi după anul în care acest drept a luat naştere.

Din cate vad nu au trecut 3 ani consecutivi, deci va puteti exercita dreptul de deducere prin decont fara notificare.
Ultima modificare: Joi, 14 August 2014
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Returnare de tva in cazul declararii punct de lucru eusiatat eusiatat In cazul in care am achizitionat un imobil in urma cu cativa ani ni se poate returna TVA-ul, in cazul in care inregistram acel imobil ca punct de lucru? ... (vezi toată discuția)
Recuperare tva gina10 gina10 Buna ziua.Va rog sa ma lamuriti cum sa procedez: am achizitionat un mijloc fix cu factura fiscala,l-am achitat dar nu s-a adus in firma ci a ramas la furnizor ... (vezi toată discuția)
Deducere tva facturi vechi paul1851 paul1851 Buna ziua. Am urmatoarea problema. Administratorul firmei mi-a adus 2 chitante vechi.Una din luna ianuarie si una din luna februarie. As mai putea deduce TVA ... (vezi toată discuția)