avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 660 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025. Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Returnare de TVA in cazul declararii punct de lucru
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Returnare de TVA in cazul declararii punct de lucru

In cazul in care am achizitionat un imobil in urma cu cativa ani ni se poate returna TVA-ul, in cazul in care inregistram acel imobil ca punct de lucru?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Magda Staicu , Consultant fiscal 17:12, 2 Iulie 2009
exista in codul fiscal un articol pe care il postez :

ART. 147 indice 1

Dreptul de deducere exercitat prin decontul de taxă

(1) Orice persoană impozabilă înregistrată în scopuri de TVA, conform art. 153, are dreptul să scadă din valoarea totală a taxei colectate, pentru o perioadă fiscală, valoarea totală a taxei pentru care, în aceeaşi perioadă, a luat naştere şi poate fi exercitat dreptul de deducere, conform art. 145 - 147.

(2) În situaţia în care nu sunt îndeplinite condiţiile şi formalităţile de exercitare a dreptului de deducere în perioada fiscală de declarare sau în cazul în care nu s-au primit documentele de justificare a taxei prevăzute la art. 146, persoana impozabilă îşi poate exercita dreptul de deducere prin decontul perioadei fiscale în care sunt îndeplinite aceste condiţii şi formalităţi sau printr-un decont ulterior, dar nu pentru mai mult de 5 ani consecutivi, începând cu data de 1 ianuarie a anului care urmează celui în care a luat naştere dreptul de deducere.

(3) Prin norme se vor preciza condiţiile necesare aplicării prevederilor alin. (2), pentru situaţia în care dreptul de deducere este exercitat după mai mult de 3 ani consecutivi după anul în care acest drept ia naştere
si norme :

48. În aplicarea art. 1471 alin. (3), din Codul fiscal, persoana impozabilă va solicita deducerea prin scrisoare recomandată, însoţită de facturi sau alte documente justificative ale dreptului de deducere, în original, la organele fiscale competente, care vor răspunde la cerere în termen de treizeci de zile lucrătoare de la data scrisorii recomandate. Persoana impozabilă îşi va exercita dreptul de deducere în decontul prevăzut la art. 1562 din Codul fiscal, aferent perioadei fiscale în care respectiva persoană a primit autorizarea de deducere a taxei de la autoritatea fiscală competentă.

dar nu am auzit sau intilnit un caz concret in care sa se fi restituit totusi taxa dupa un timp atit de lung .

Nu are legatura ca faceti sau nu punct de lucru, ce e relevant : dreptul de proprietate asupra respectivului imobil.
Dar, de curiozitate : cum s-a ajuns in situatie , ca mi-am tot imaginat cauze pentru care nu ati fi putut cere taxa la momentul achizitiei si nu am gasit nimic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deducere tva felisana felisana Buna ziua! In cat timp de la emiterea unei facturi se poate exercita dreptul de deducere a TVA aferent unei facturi de achizitii? Baza legala va ... (vezi toată discuția)
Recuperare tva gina10 gina10 Buna ziua.Va rog sa ma lamuriti cum sa procedez: am achizitionat un mijloc fix cu factura fiscala,l-am achitat dar nu s-a adus in firma ci a ramas la furnizor ... (vezi toată discuția)
Deducere tva, cheltuieli deductibile din facturi neinregistrate gabihob gabihob O societate a descoperit ca nu a inregistrat cateva facturi de la furnizori din anii 2011, 2012 si 2013. De la 1 ianuarie 2013 este platitoare de impozit pe ... (vezi toată discuția)