avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 874 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Dreptul la apartament
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Dreptul la apartament

Buna ziua, Am o problema mai sensibila. Sotul a achizitionat cu credit un apartament inainte cu o luna de a ne muta impreuna, dupa inca cateva luni ne-am casatorit. Este un om temperamental si de cate ori ne certam imi spune sa plec din apartament ca este al lui ( suntem de 5 ani casatoriti). Doresc sa stiu daca totusi nu pot sa-l contraatac si eu in certuri ( nu vreau sa ajung la divort, doar sa vada ca sunt informata si ca nu o sa-i fie asa usor cu scosul meu din apartament-lucru care dupa ce-i trec nervii nu-l mai doreste-), adica nu am si eu ceva parte din acest apartament in sensul ca am contribuit si eu la plata ratelor chiar daca el are salariu mai mare? Multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 17:21, 17 August 2014
Din păcate, imobilul este bunul său propriu, aveţi însă drept pe tot ce s-a modernizat,mobilier ş.a.m.d.
Nu as avea parte nici la o jumatate sau mai putin din suma achitata la rate?
Bunurile dobandite inaintea casatoriei sunt bunuri proprii ale sotului si nu puteti avea nici un drept asupra acestora in cazul unui divort/partaj. (exceptand cazul in care prin conventie sotii deroga de la regimul comunitatii legale).
Sigur, regula enuntata este o prezumtie si legea permite sa faceti dovada contrara (respectiv ca ati contribuit si dvs. la dobandirea bunului).
Odata facuta aceasta dovada se naste in patrimoniul dvs. un drept de creanta care este insa afectat de termenul de prescriptie de 3 ani.
Deci, sa inteleg ca daca doreste sa ma scoata din apartament ma poate scoate linistit cu toate ca si o parte buna din salariul meu s-a dus pe plata ratelor?
Multumesc!
Depinde foarte mult de situație, momentan sunteți căsătoriți imobilul este prezumat ca fiind domiciliu conjugal. E bine totuși să fiți mai precaută, în general orice conflict se poate rezolva amiabil.

Alte discuții în legătură

Divort, partaj aqarela aqarela Buna ziua.sotul meu vrea sa divorteze dupa 3ani d casatorie. Avem un bebe de 7luni.in momentul d fata stam in apartamentul meu achizitionat inainte d ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. situatia sta in felul urmator: casatoriti de 11 ani ... coolgirl2014 coolgirl2014 Buna ziua. Situatia sta in felul urmator: casatoriti de 13 ani cu un copil minor de 9 ani.Cauza divortului este infidelitatea sotiei( cauzele din care s-a ... (vezi toată discuția)
Partaj Maria Magdalena Manole Maria Magdalena Manole Bună ziua. Sunt căsătorită de 2 ani și avem un copil de 3 luni. Apartamentul în care locuim este pe numele meu. L-am cumpărat prin programul prima casa ... (vezi toată discuția)