Locuim de citiva ani buni in strainatate si avem dubla cetatenie, atit eu cit si sotia mea. Nu demult si apartent din bun senin, sotia, aflata in Romania, mi-a scris ca nu se mai intoarce in tara unde locuim (asta parca se cheama parasire de domiciliu) si intentionaeza sa deschida actiune de divort, in Romania, in termen foarte scurt. Din motive tehnice e foarte posibil sa nu am cum ajunge la locul si data stabilite. Cum se procedeaza in acest mod, spre a nu fi invinuit de nerespectarea unei citatii? Nu sunt copii la mijloc. Sunt de asemena si unele probleme de partaj, avind bunuri comune si in Romania si in tara unde locuim in prezent (de fapt numai eu acuma).
Nu este vorba ca veti fi invinuit de nerespectarea unei citatii (nu este reglementata legal o asemenea fapta), dar pentru apararea intereselor dumneavoastra este bine sa va angajati un avocat. Si acesta , in baza mandatului de reprezentare dat poate sa va reprezinte atat in procesul de divort, cat si la partaj.
De fapt prezenta paratului nu este obligatorie.
Prezenta paratului nu este una obligatorie , insa lipsa reclamantului , la cel putin 2 termene , conduce la respingerea actiunii ca nesustinuta.
Angajati-va un avocat care sa va reprezinte interesele.
Multumesc celor care mi-au raspuns. Problema partajului se pare ca e ceva mai incurcata, sau asa mi se pare, ca nespecialist. Avem citeva bunuri imobiliare comune atit in Romania cit si in tara unde ne-am stabilit. Ce prevede legea romaneasca? Partajul, daca se face prin buna intelegere, se poate referi la toate bunurile (urmind ca ceea ce se refera la bunurile din afara Romaniei sa fie aplicat acolo dupa traducere si legalizare) sau "bunurile din Romania se impart aici iar bunurile din tara unde locuim se rezolva acolo"? Va muktumesc
Nu e chiar asa de complicata problema partajului.
In primul rand are importanta si tara in care v-ati stabilit si unde aveti unele bunuri comune. Daca esue in Uniunea Europeana este simplu.
Deschideti actiunea de partaj la judecatoria ultimului domiciliu comun din tara....si mentionati toate bunurile comune, indiferent de locul unde se afla ele situate. Si daca ajungeti la o intelegere, faceti o tranzactie si o depuneti in instanta, iar instanta va tine cont de intelegerea partilor pronuntand o hotarare in acest sens.
iar in cazul in care nu va intelegeti pe cale amiabila in privinta partajarii bunurilor comune, aceasta problema tot instanta o va rezolva , dar va dura mai mult . in acest caz, tb sa faceti o lista cu toate bunurile comune , insa va trebui sa dovediti cota contributiilor la dobandirea acestor bunuri .
va trebuie copii de pe toate titlurile de proprietate , traduse si lagelizate, etc .
iar la divort , daca sotia va fii cea care intenteaza divort , dvs nu sunteti obligat sa va prezentati .
puteti angaja un av sa va reprezinte, dar nu este neaparat obligatoriu daca nu doriti, acest lucru .
pt partaj insa , parerea mea ar fii , ca in cazul in care nu va intelegeti amiabil cu sotia, sa va angajati un reprezentant.
Partaj
BORENI
Fratele meu este in proces de divort , as vrea sa stiu daca faptul ca el nu isi ia avocat si nu se prezinta la procesul de divort influenteaza in vreun fel un ... (vezi toată discuția)